Tri hrvatska grada odustaju od novogodišnjeg vatrometa

Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell

U ZAGREBU ove godine neće biti novogodišnjeg vatrometa u organizaciji Grada Zagreba, potvrdio je jučer gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije.

"Mi smo lani donijeli odluku, zajedno s mnogim drugim gradovima u zemlji, da ne financiramo iz proračuna vatromet na Novu godinu i mislimo nastaviti tu praksu i dalje", rekao je Tomašević.

Odluku da ne financiraju novogodišnji vatromet, osim u Gradu Zagrebu, već su donijeli u Opatiji i Oroslavju.

Index neslužbeno doznaje da će Grad Split, kao i prošle godine, ipak organizirati vatromet. Prošle godine su odluku obrazložili tvrdnjom da ukoliko ne organiziraju vatromet svaki kvart postaje lokacija na kojoj netko privatnim novcem investira u vatromet.

"Tako nastane još veća buka i stres za životinje, odnosno puno je više pirotehnike", rekli su iz Grada Splita prošle godine.

Prošle godine 11 hrvatskih gradova odreklo se vatrometa

Iz Opatije su ove godine potvrdili da će sredstva, umjesto za vatromet, biti donirana Društvu za zaštitu životinja. Na dočeku u Opatiji svirat će Dražen Turina Šajeta, Mauro Staraj i La Banda te Night express.

Osim Zagreba, prošle godine vatrometa su se odrekli Rijeka, Osijek, Pula, Zabok, Rovinj, Opatija, Poreč, Čazma, Samobor i Labin. Jedno od glavnih obrazloženja ove odluke bilo je vezano uz životinje i strah koji trpe zbog pucnjave i detonacija u novogodišnjoj noći.

No to nije spriječilo građane da ispaljuju pirotehnička sredstva pa je u prvoj noći 2023. godine nebo iznad hrvatskih gradova bilo prošarano vatrometima svih boja i oblika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.