Umijeće prestanka praćenja: Kako upravljati zdravim razumom na društvenim mrežama

Svatko tko je ikada skrolao beskrajnim dubinama Instagrama, Twittera, Facebooka ili bilo kojeg drugog digitalnog bespuća, zna da društvene mreže mogu postati vrsta svakodnevnog mentalnog minskog polja.

Ovdje ćemo se dotaknuti teške teme: umijeća prestanka praćenja. To je kao da radimo detoks za dušu, ali s manje zelenog smoothieja i više pametnih odluka.

Mladi danas su rođeni i odrasli u digitalnoj eri, gdje su "prijatelji" na klik udaljeni, a "sviđanja" su novi valutni sustav. No, koliko je to stvarno zdravo za naš um? Ne brini, ovo nije članak o tome da svi odmah trebamo izbrisati svoje profile s društvenih mreža, sjeći kablove i vratiti se u kameno doba. Uostalom, tko bi onda pratio sve te sjajne memeove na našim profilima, zar ne?

Možda je vrijeme za “radikalnu” ideju

No, ipak si dozvoli jednu, možda malo radikalnu ideju: možda ne moramo pratiti svaku osobu koju smo ikada upoznali, svakog znanstvenika koji radi na molekularnoj biologiji, svaku fitness influencericu koja jamči ravan trbuh u tri dana ili svakog mačka-ljubimca (bez obzira koliko su slatki).

Dakle, kako početi? Evo našeg vodiča:

1. Smanji buku: Unfollow je tvoj novi najbolji prijatelj. Ako nekoga ne poznaješ osobno ili ti njihov sadržaj ne donosi radost, zašto ih pratiti?

2. Kvaliteta iznad kvantitete: Na kraju dana, tko želi biti bombardiran stotinama objava koje su apsolutno nevažne za tvoj život? Smanji broj ljudi koje pratiš i fokusiraj se na one koji te inspiriraju, educiraju, nasmijavaju ili barem ne tjeraju na bijes.

3. Nemoj biti rob notifikacija: Isključi obavijesti za društvene mreže. Ako su tvoje oči i prsti prikovani za ekran svaki put kad netko lajka tvoju sliku, vrijeme je za malu pauzu.

4. Rasporedi vrijeme za skrolanje: Ako ti je prva stvar koju napraviš ujutro otvaranje Instagrama, možda da razmisliš o uvođenju nekih ograničenja? Odredi vremenski okvir za pregledavanje društvenih mreža, a ostatak vremena posveti životu izvan ekrana.

5. Budi dobro: Ponekad su društvene mreže poput ogromne zabave na kojoj se svi čine sretnijima, ljepšima i uspješnijima od tebe. Zapamti, svi postavljaju samo najbolje dijelove svog života. Nitko ne dijeli slike iz svog ne-tako-Instagram-vrijednog-života.

Društvene mreže su čudesna stvar. Omogućavaju nam da budemo povezani s ljudima širom svijeta, da učimo, rastemo i dijelimo svoje živote na način koji nikada prije nije bio moguć. Ali kao i sve u životu, ključ je u ravnoteži.

Stoga, odvoji trenutak. Napravi digitalni detoks. Možda čak i prošetaš. Tko zna, možda ti se svidi stvarni svijet. Ako ništa drugo, barem ćeš imati nešto novo za objaviti na Instagramu!

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.