Zagrebački kiosk star preko 100 godina dobiva novi život kao galerija

Foto: Luka Šangulin/Index

MUZEJ grada Zagreba preuzeo je od iNovina legendarni kiosk star preko 100 godina na uglu Klaićeve ulice i Trga Republike Hrvatske s ciljem njegove revitalizacije.

"Urbana oprema dio je života svakoga grada, no pri planiranjima revitalizacije baštine na nju se prečesto zaboravlja. Međutim, s vremena na vrijeme, potpuno nasumično, naizgled malo naslijeđe poprima veliko značenje. Facebook-stranice koje sadrže uspomene na stari Zagreb otkrivaju nam koliko uspomena kriju tek naizgled nevažna mjesta kao što su kiosk, telefonska govornica, klupa u parku", poručili su iz Muzeja grada Zagreba.

"Lokalna zajednica ima pravo suodlučivanja o baštini svoga grada, zbog čega si je Muzej grada Zagreba zadao zadatak revitalizacije Kioska na uglu Klaićeve ulice i Trga Republike Hrvatske", dodali su. 

Kiosk će nakon obnove poslužiti kao mjesto za manje izložbe i događanja, ali je Muzej na svojim društvenim mrežama objavio i poziv svim građanima da predlože što bi željeli vidjeti u ovom kultnom prostoru.

Mariborski primjer kao inspiracija

Ideja revitaliziranja kioska došla je od nove ravnateljice Muzeja Aleksandre Berberih Slane, koja je prije radila u Mariboru, odakle je i dobila inspiraciju za njegovu obnovu. Naime, Maribor je 2017. godine na dražbi želio prodati stari kiosk, koji je dio starog mosta preko rijeke Drave. No, odluka je naišla na otpor građana, koji su se organizirali i tražili da kiosk ostane u gradskom vlasništvu te da dobije novi, kulturni sadržaj.

Grad je popustio i, na prijedlog lokalne zajednice, odlučio da upravljanje kioskom preuzme Muzej narodnog oslobođenja Maribor. Nakon obnove, koju je financirao privatni donator, kiosk je postao tzv. Muzej za jednog, jer to je najmanji muzej u Sloveniji, a kustos u kiosku je pripovjedač, informator, povezivač, sakupljač sjećanja i poveznica između Muzeja i lokalne zajednice.

Zbog uspjeha kioska, Muzej je preuzeo još jedan, a ovaj se nalazi u gradskom parku. S ovim kioskom otišli su korak dalje i odlučili da će program pripremati i provoditi predstavnici lokalne zajednice koji su se organizirali u Društvo za očuvanje starih kioska. 

Pročitajte više