Zagrepčani o naplaćivanju sjedenja pod grijalicom: "Kave su već skupe, ne isplati se"

Foto: Index

U JEDNOM zagrebačkom kafiću dodatno se naplaćuje sjedenje pod grijalicama. Gosti koji žele popiti kavu pod grijalicom platit će je 14 kuna, dok će je drugi platiti 12 kuna. Dakle, svaki gost koji želi sjediti na terasi ispod upaljene grijalice mora uz račun platiti i dodatne dvije kune za grijanje.

Mi smo odlučili doznati što građani misle o ovakvom potezu i bi li sjeli na piće u takav kafić. Nekolicina prolaznika, koja još nije čula za uvođenje ove nove mjere, prasnula je u smijeh.

"Takav pristup mi je smiješan. To nije poskupljenje zbog poskupljenja struje, to je iz čisto nekog drugog razloga očito", kaže prolaznica.

"Danas svi imaju čudne razloge da bi povisili cijene zbog cijele situacije tako da mi ni ovo nije čudno", dodaje mladić.

"Nije isplativo i bezobrazno je"

Jedna žena je informirana da ovakva praksa već postoji izvan granica Hrvatske, no ne slaže se s tim da se to uvede i kod nas.

"Mislim da nije u redu. Ja znam da su oni to pokupili vani, da u Italiji naplaćuju ili gdje već, ali što bismo sad trebali? Ja radim u trgovini, ako kupite hranu, a mi imamo grijanje, trebali bismo skuplje naplaćivati? Nema veze s uvjetima", rekla je.

>> Zagrebački kafić naplaćuje sjedenje pod grijalicama. Vlasnik: To je zimi luksuz

"Ako želiš imati kafić i želiš zadržati klijente, moraš na nečemu profitirati. Po meni ne. Ne bi trebalo poskupljivati", "Nije isplativo. Dodatno plaćamo to, a svakako su kave već skupe. Baš nije isplativo i malo je bezobrazno", slično misle i drugi.

Dio građana smatra da je poskupljenje opravdano

Jedna djevojka zaključila je da bi sjela u kafić u kojem se naplaćuje grijalica samo ako nema drugog izbora, odnosno ako svi uvedu takvu praksu. Jedan čovjek je dodao:

"Zavisi ako imam što vidjeti tu. Ako vani prolaze neke lijepe žene i ima se što za vidjeti, onda bih sjeo. Onda vrijedi dvije kune."

Bilo i je onih koji podržavaju ovakav princip.

"Mislim da je to skroz u redu. Troškovi su, mora se nekako naplatiti. Mora se nekakav kapital stvoriti", "Nemam ništa protiv. Opravdano je, sve košta, pa i struja", "Sve je poskupjelo. Opravdano je. Tko želi, neka ode", "Rado bih sjedila u toplome", "Da sam ja vlasnik, isto bih poskupio", "Tko želi biti na grijanom, neka plati", kažu Zagrepčani.

Trostruko veći računi za struju

Podsjećamo, vlasnik je objasnio da se na naplaćivanje sjedenja ispod grijalice odlučio zbog trostruko većih računa za struju.

"Smatram da su grijalice vani luksuz, po zimi. Mi imamo dovoljno unutrašnjeg prostora, ako netko stvarno želi biti vani na friškom zraku, mi ćemo njemu upaliti grijalice, ali taj dio troška jednostavno moramo prenijeti krajnjem korisniku", objasnio je Ivan Orešković, vlasnik ugostiteljskog objekta Occulto na Ferenščici. Kaže da se na ovaj potez odlučio zbog trostruko većih računa za struju.

"Vani se sjedi 30 minuta u prosjeku, mi smo do sada preuzimali taj trošak na sebe. Svaka grijalica po satu troši otprilike 2 kilovata, to bi bilo 2 puta 1.6, što je 3.2 kune. Mi smo to prije plaćali jednu kunu. Mi smo tu razliku prebacili na goste, a osnovni dio troška zadržavamo na sebi", dodao je.

I u restoranu u Beču naplaćuju sjedenje na grijanoj terasi

Ovakva praksa već postoji Beču. 30-godišnja šefica restorana Lucullus u Beču Carmen Pachschwöll odlučila je početi naplaćivati gostima sjedenje na grijanoj terasi, i to dodatnih 5 ili 10 eura, ovisno o veličini stola, piše Heute. 

>> Dodatnih 5 do 10 eura: Restoran u Beču počeo naplaćivati sjedenje na grijanoj terasi

"S ovom naknadom ne ostvarujemo dobit, ona samo pokriva naše dodatne troškove", izjavila je vlasnica. "Jedna grijalica troši dva kilovata po satu, što košta 80 centi. Iznad velikih stolova pričvršćene su četiri grijalice, što iznosi 3.20 eura. Naši gosti u prosjeku na terasi sjede tri sata, to je 9.60 eura", dodatno je pojasnila troškove. 

Navela je da su reakcije gostiju pretežno pozitivne te da oni koji ne žele dodatno platiti sjedenje na grijanoj terasi mogu ući u restoran, gdje je toplo. 

Pročitajte više