Zagrepčanka se svako ljeto bori protiv sunca i ima poruku za sve majke

Foto: Hana Kajari/Index

Sadržaj nastao u suradnji s: La Roche-Posay

KAD SE RADI o odgoju djece, svaki je izazov prilika za učenje. A kad se radi o zdravlju djeteta, svaki korak postaje bitan.

Za Laru Klaričić, tridesetogodišnju majku iz Zagreba, jedna od najvažnijih životnih lekcija došla je kroz brigu za zdravlje trogodišnjeg sina Livija. 

Livio ima atopijski dermatitis te zahtijeva posebnu pažnju. Većina djece razvija simptome atopijskog dermatitisa prije pete godine života​, a briga za Livija započela je kad je imao tek pet mjeseci, što je njegove roditelje stavilo pred mnoge izazove.

"Kad je imao 5 mjeseci, pojavili su mu se plikovi i crvenilo po cijelom tijelu. Tu smo se zabrinuli kao roditelji. Otišli smo kod dermatologa i potvrdio nam je da je to atopijski dermatitis uz mogućnost dodatnih alergija", prisjetila se Lara početaka i prvih dijagnoza.

"To je bio trenutak kada smo shvatili da moramo poduzeti ozbiljne korake", potvrdila je. 

Atopijski dermatitis prvenstveno se javlja kod djece te može biti posljedica genetske predispozicije. Manifestira se crvenilom, suhoćom i hrapavom kožom, što može dovesti do nelagoda za djecu. Koža je uglavnom suha, svrbežna i upaljena, a, prema stastistikama, na globalnoj razini ovo stanje posjeduje oko 15-20 posto djece.

Koža sklona atopiji ima narušenu funkciju barijere, odnosno, dok normalna koža proizvodi masni film kojim se štiti, kod atopične kože to nije slučaj. Iz tog razloga neki alergeni iz okoliša mogu prodrijeti u dublje slojeve epiderma te stimuliraju imunosni sustav, koji pretjerano reagira.

"Naučili smo da nema običnog dana"

Dijagnoza je donijela promjene u dnevne rutine obitelji i mame Lare Klaričić. 

"Na početku smo morali na dnevnoj bazi, ujutro i navečer, mazati cijelo tijelo”, objasnila je Lara te je dodatno naglasila kako su izbjegavali upotrebu sapuna i umjesto toga koristili specijalizirana ulja. 

Otkriće da je Livio alergičan na jaja dodatno je kompliciralo stvari, ali i naučilo Laru da pažljivo bira proizvode i kreme za njegu djetetove kože.

"Naučili smo da nema 'običnog' dana. Svaki dan zahtijeva pažnju i predanost", objašnjava Lara.

Dolaskom ljeta, izazovi se zato umnožavaju. Jake UV zrake koje emitira sunce posebno su problematične za djecu s atopijskim dermatitisom zbog njihove osjetljive kože. Naime, dječja koža je do 20 posto tanja od odrasle kože i zbog toga je sklonija atopiji. Dodatno, ona ima nisku koncentraciju melaninskih pigmenata, a to je čini osjetljivijom i podložnijom opekotinama.

Foto: Hana Kajari/Index

"Jako pazimo da nismo na suncu u udarnim terminima. Livio ujutro ide u vrtić, namažemo ga kremom za sunčanje, obučemo ga i damo mu kapu za dodatnu zaštitu”, rekla je Lara uz detaljan opis kako pristupaju kao roditelji u zaštiti sina. Izbjegavaju sunce od 10 do 18 sati, kad su UV zrake najsnažnije. Ovo pravilo vrijedi gdje god da se nalaze, uključujući i boravak na plaži. A osim mazanja, paze na to da dijete nosi prirodne materijale i kapu koja ima dodatnu UV zaštitu.

“Kad izađemo iz stana, tražimo hlad, parkiće, odnosno da nismo na direktnom suncu. Popodne prije izlaska iz stana opet slijedi mazanje i ponavljanje rutine", potvrdila je Lara. Povratkom u stan i nakon tuširanja, roditelji na kožu svojeg sina stavljaju dodatni losion kako bi osigurali da koža ostane hidratizirana do sutradan.

Čak 72 posto djece doživi opekotine od sunca svake godine

Tek pet teških opekotina od sunca u djetinjstvu povećava rizik od melanoma za 80 posto. Pokazalo je to i istraživanje iz 2023. objavljeno u Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology koje je proučavalo utjecaj sunčevih opeklina u djetinjstvu na kasniji rizik od melanoma. 

Kako bi se adekvatno zaštitila, osjetljiva koža onih najmlađih ima saveznika. La Roche-Posay sa svojim novim ANTHELIOS UVMUNE 400 Dermo-Pediatrics nevidljivim fluidom SPF50+ pruža zaštitu upravo za najosjetljiviju kožu, uključujući onu sklonu atopiji.

Ovaj proizvod dolazi kao odgovor i na poražavajuću statistiku koja pokazuje kako više od 72 posto djece doživi opekline od sunca svake godine. 

Foto: Hana Kajari/Index

Razvoj Mexoryl 400 tehnologije filtriranja omogućava ANTHELIOS UVMUNE 400 fluidu da štiti protiv najštetnijih, tj. najduljih sunčevih zraka, koje variraju između 380 i 400 mm, dok NETLOCK tehnologija osigurava da je proizvod nevidljiv i nemastan - bez peckanja za oči te otporan na vodu, znoj i pijesak. 

Proizvod preporučuje 90 tisuća dermatologa diljem svijeta, a cilj La Roche-Posaya je ponuditi dermatološka rješenja za njegu dječje osjetljive kože. Osim toga, proizvodi La Roche-Posay prolaze stroga klinička ispitivanja za učinkovitost i sigurnost.

Lara, kao majka, cijeni napor koji La Roche-Posay ulaže u zaštitu najmlađih te je u njihovom asortimanu napokon našla odgovarajući proizvod za njegu kože djeteta.

"Biti roditelj znači brinuti se o svakom detalju", kaže Lara i nadodaje da je iznimno zahvalna što postoje proizvodi koji olakšavaju borbu protiv elemenata koji djeci mogu naškoditi.

“Tražili smo tonu krema koja odgovara našem sinu i La Roche-Posay nam je jedini pomogao. Isprobala sam ih šest i nijedna nije odgovarala. Uvijek pazim i proučavam sastojke koji su za osjetljivu kožu i da nemaju štetne proizvode. A to što na kremi piše ‘kids’ ne ulijeva nam nikakvo povjerenje”, potvrdila je ova tridesetogodišnjakinja. Za proučavanje sastojaka svih proizvoda koristi i aplikaciju koja joj pomaže u analiziranju i zaključivanju koji bi sastojak mogao biti dobar, a koji problematičan za kožu. 

Foto: PR

Dok Lara i njezin muž nastavljaju aktivno brinuti o Livijevu zdravlju, predanost tomu je kroz godine dala rezultate. Livio je, unatoč svojim izazovima, sretan i aktivan dječak koji uživa u djetinjstvu, zahvaljujući nadzoru roditelja i zaštiti koja se kroz godine, na sreću, smanjila.

Larina poruka ostalim roditeljima je jasna. 

"Ne čekajte simptome da se pogoršaju. Budite proaktivni i zaštitite svoju djecu prije nego što nastane i veći problem", poručila je svima.

U svakodnevici u kojoj svaka sunčeva zraka predstavlja potencijalnu prijetnju, proizvodi poput La Roche-Posay ANTHELIOS UVMUNE 400 Dermo-Pediatrics nevidljivog fluida nude ne samo zaštitu nego i mir za roditelje koji se svakodnevno bore kako bi svojoj djeci osigurali sigurno i zdravo odrastanje uz boravak na suncu.

Osim ovog proizvoda, linija Anthelios obuhvaća i druge proizvode prilagođene različitim tipovima kože i specifičnim problemima. Pružaju visoku zaštitu od sunca za sve dobne skupine i stanja kože, uključujući osjetljivu kožu, kožu sklonu crvenilu i kožu s aknama.

Sponzorirani sadržaj donose Index i La Roche-Posay u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.