Zašto veličamo debljinu i body positivity pokret?

Foto: Shutterstock

U posljednjih nekoliko godina, body positivity pokret preuzeo je društvene mreže, modne piste i svakodnevne razgovore. No, unatoč pozitivnim porukama prihvaćanja svih tijela, mnogi se pitaju: zašto veličamo debljinu i što je zapravo cilj ovog pokreta?

Što je body positivity?

Body positivity je pokret koji promovira prihvaćanje svih tijela bez obzira na veličinu, oblik, boju kože ili invaliditet. Cilj je stvoriti društvo u kojem se svi osjećaju ugodno u vlastitoj koži i gdje su različitosti slavljenje, a ne osuđivane. Ovaj pokret potiče ljude da prigrle svoje tijelo i da se bore protiv nerealnih standarda ljepote koje nameću mediji i industrija ljepote.

Prihvaćanje, a ne veličanje

Jedan od čestih nesporazuma je da body positivity pokret veliča debljinu. No, pravi cilj pokreta nije veličanje bilo kojeg specifičnog tipa tijela, već prihvaćanje svih tijela. Fokus je na tome da svatko zaslužuje poštovanje i ljubav bez obzira na izgled. Radi se o borbi protiv stigmatizacije i diskriminacije, te o poticanju samopouzdanja i mentalnog zdravlja.

Mediji i društvene mreže

Društvene mreže igraju ključnu ulogu u širenju poruka body positivity pokreta. Instagram, TikTok i YouTube puni su influencera koji dijele svoje priče i potiču ljude na prihvaćanje vlastitog tijela. Ovi sadržaji pomažu mladima da se osjećaju bolje u svojoj koži i da se oslobode pritiska da izgledaju na određeni način.

Borba protiv nerealnih standarda ljepote

Dugo vremena, mediji su promovirali uske standarde ljepote koji su isključivali većinu ljudi. Mršavost je bila sinonim za ljepotu, a sve što se nije uklapalo u taj kalup bilo je stigmatizirano. Body positivity pokret nastoji promijeniti tu percepciju i pokazati da ljepota dolazi u svim oblicima i veličinama.

Mentalno zdravlje i samopouzdanje

Prihvaćanje vlastitog tijela ima ogroman utjecaj na mentalno zdravlje. Mnogi ljudi, posebno mladi, bore se s niskim samopouzdanjem i tjelesnom dismorfijom zbog pritisaka koje nameću društvo i mediji. Body positivity pokret pomaže u izgradnji zdravijeg odnosa prema vlastitom tijelu i smanjenju osjećaja srama i krivnje.

Body positivity pokret nije o veličanju debljine, već o slavljenju raznolikosti i poticanju prihvaćanja svih tijela. Kroz borbu protiv nerealnih standarda ljepote i poticanje samopouzdanja, ovaj pokret pomaže mladima da se osjećaju bolje u vlastitoj koži. U svijetu koji je često prepun kritika i osuđivanja, body positivity je svjetionik prihvaćanja i ljubavi prema sebi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.