Znate li što znače ovi emotikoni?

Emotikoni su dio naših svakodnevnih interakcija, iako se njihovo značenje ponekad može krivo protumačiti. Često dođe do nesporazuma u komunikaciji emotikonima među generacijama, a postoje i različita značenja za neke emotikone u drugačijim kulturama i zemljama. To tvrdi Noël Wolf, lingvistička stručnjakinja na platformi za učenje jezika Babbel, za Daily Mail.

Dakle, koji emotikoni imaju različita značenja u različitim generacijama i kulturama?

Sign of the Horns (znak rogova)

Ovaj emotikon obično je znak za rock 'n' roll i prikazuje pokret rukom kada se podižu mali prst i kažiprst jedne ruke, objašnjava Emojipedia. 

Točno podrijetlo ove geste rukom nije 100% poznato, ali naširoko se povezuje s rockom i metalom otkako ju je rock grupa Black Sabbath učinila popularnom 1970-ih i 80-ih. Ali to značenje nije univerzalno.

"U nekim mediteranskim zemljama i zemljama španjolskog govornog područja, uključujući Italiju, Portugal i Meksiko, ova gesta usmjerena prema pojedincu može se protumačiti kao da je netko rogonja", rekla je Wolf. Objasnila je kako se ovaj emotikon u navedenim zemljama povezuje s osobom koja je prevarena.

Woman Tipping Hand (žena koja izbacuje ruku)

Ovo je jedan od emotikona koji se razlikuje po definiciji ovisno o generaciji. Za starije osobe ovaj se emotikon obično koristi za opisivanje pomoćnika ili osobe koja radi.

"Izvorno dizajniran da predstavlja osobu koja radi na informacijskom pultu, odobren je kao dio Unicode standarda 2010. pod nazivom 'osoba na informacijskom pultu'", objasnila je Wolf. 

No baš kao i jezik, značenje ovog emotikona evoluiralo je s vremenom. Emojipedia definira ovaj emotikon kao "ženu koja stavlja ruku uz rame kao da nosi pladanj ili si dira kosu" te se često koristi za izražavanje drskosti ili sarkazma.

Teacup Without Handle (šalica čaja bez drške)

Prema Emojipediji, ovaj emotikon prikazuje šalicu zelenog čaja, japanske matche boje mente, koja se tradicionalno poslužuje u maloj zdjelici koja podsjeća na šalicu bez drške. Simbol se često pogrešno protumači kao zdjela juhe. 

Međutim, za mnoge, posebno generaciju Z, "čaj" sada znači "trač". Ovaj se emotikon često koristi u smislu "spill the tea", odnosno sugerira nekome da ispriča trač. 

"Neka od neočekivanih dvostrukih značenja koja se ubrzano pojavljuju na društvenim medijima mogla bi zbuniti starije generacije koje nisu u tijeku s najnovijim razvojem na tim platformama", kaže Wolf. 

Rasprava zbog likea

Naime, starije i mlađe generacije razilaze se u mnogo toga, pa je tako i kada su u pitanju emotikoni. Nedavno je nastala rasprava zbog likea, odnosno emotikona palac gore. 

Dok milenijalci i oni stariji često koriste emotikon palac gore kako bi iskazali slaganje s nečim, davanje odobrenja ili označili da je nešto pročitano, generacija Z taj emotikon tumači potpuno drugačije. Smatraju ga "uznemirujućim, pasivno-agresivnim i neprijateljskim". 

Starije generacije zbunjuju emotikoni

Na temu emotikona provedeno je i istraživanje na Sveučilištu u Ottawi te je otkrilo da pripadnici generacije X (1965. - 1980.) i baby boomeri (1955. - 1964.) u principu shvaćaju značenje emotikona, ali ne osjećaju se baš ugodno koristiti ih.

"Otkrili smo da je manja vjerojatnost da će stariji korisnici koristiti emojije i da se osjećaju manje samouvjereno oko njihova tumačenja", rekla je glavna autorica studije Isabelle Boutet. Istraživanje, koje se smatra prvim sveobuhvatnim istraživanjem međugeneracijske upotrebe emotikona, objavljeno je u časopisu Computers in Human Behavior Reports.

Okupili su 240 odraslih osoba u dobi od 18 do 80 godina i pokazali im osam emotikona, nasumičnim redoslijedom. Sudionici su ocjenjivali intenzitet kojim su emotikoni prenosili svaku emociju. Studija je otkrila da je najteži emotikon za starije odrasle osobe bio iznenađeni emoji raširenih očiju, s rumenim licem i podignutim obrvama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.