Kada nakon poroda krenuti s fizičkom aktivnošću?

Foto: 123rf

PRIJE SVEGA ne žurite s vježbanjem. S poslijeporođajnom gimnastikom i fizičkom aktivnošću se može započeti nakon 40 dana od porođaja, ali trebali biste se posavjetovati sa liječnikom jer nije svaka žena ista. Treba započeti malo po malo i postupno povećavati intenzitet vježbi uvijek u „dogovoru“ sa svojim tijelom.

Najbolja je kardiovaskularna vježba za ovo razdoblje, a to je hodanje. Za to možete iskoristiti šetnju s kolicima sa svojom bebom. Ako dojite, važno je unositi dovoljno tekućine tijekom vježbanja ili bilo kakve fizičke aktivnosti, kao i nakon vježbanja jer je nužno nadoknaditi izgubljenu tekućinu. S vježbanjem trbušnih mišića ne biste trebale započeti prije nego vratite tonus zdjeličnih mišića.

Ako je porođaj bio normalan i vaginalan već u bolnici možete započeti s vježbanjem primjerenim tom dobu. U to vježbanje spadaju vježbe disanja (dugi i spori udah i izdah) i nježno istezanje ekstremiteta (savijanje, rotacija), te kratke šetnje hodnikom.

Većina liječnika će vam savjetovati da se strpite do šestog tjedna nakon porođaja, a drugi vam mogu savjetovati da, ovisno o tome kako se osjećate, počnete što prije s laganim vježbanjem, naglasak je na laganim. Uglavnom ovisi o tome jeste li se prije trudnoće i tijekom bavili fizičkom aktivnošću i je li bilo kontinuirano. Ako ste vježbali gotovo do porođaja , sasvim sigurno možete odmah krenuti s nježnim istezanjem, ovisno i o fizičkoj spremnosti. Ako ste u trudnoći prestali s vježbanjem ili nikada prije niste vježbali, bolje je krenuti vrlo polako. U svakom slučaju, posavjetujte se s liječnikom i ne zaboravite da su ligamenti jako slabi u prvim mjesecima nakon porođaja.

U prirodnom porođaju sudjeluju svi mišići zdjeličnog područja pa ih taj napor može oslabjeti. Zato se žena nakon porođaja treba najprije posvetiti vježbama koje jačaju i učvršćuju mišiće zdjelice. No s vježbama smijete započeti tek mjesec dana nakon porođaja. Za to su najbolje takozvane Kegelove vježbe koje je osmislio doktor Arnold Kegel. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.