Koliko hrane dijete treba (od 1. do 3. godine)?

Foto: 123rf
 
DOK neke majke imaju tu sreću da njihovi klinci vole jesti apsolutno sve, većina ih ipak vodi borbu s mališanima koji su vrlo izbirljivi i većinu toga ne jedu. Osim potrebnog vremena i energije za pripremu posebnih obroka za dijete, te majke se vrlo često zapitaju koliko njihovoj djeci zapravo treba hrane da bi se normalno razvijali?
 
Brojke kada se govori o pretilosti kod djece jasno nam daju do znanja da većina mališana ipak jede previše ili jednostavno svakodnevno konzumira nezdravu hranu prepunu kalorija, a siromašnu pravim nutrijentima koji su djetetu potrebni za razvoj. 
 
Djeca od 1 do 3 godine - Koliko zapravo trebaju jesti?
 
Djeca ove dobi trebala bi dnevno unositi između 1200 i 1400 kalorija. Treba imati na umu da se djetetov rast nakon prve godine usporava za otprilike 30 posto te i to može uzrokovati slabiji apetit. Naravno, unos ovisi  i od djeteta do djeteta, u prosjeku bi se trebao kretati između 35 i 50 kalorija po kilogramu djeteta. Kako znati koliko kalorija je dijete unijelo?
 
Kako bi izbjegli neprestano brojanje kalorija, morat ćete vjerovati djetetovom instinktu. Dopustite djetetu neko vrijeme da jede koliko želi, ne obećavajte nagrade ako pojede sve i ne tjerajte dijete na "još samo jednu žlicu". Ako dijete i tada lijepo razvija, ne gubi na kilaži i veselo je, to je najbolji znak da dijete postaje dovoljno zrelo da samo može prepoznati svoje potrebe.
 
Tjerajući dijete da jede kada kaže da nije gladno mogli bi potaknuti lošu naviku - da dijete i kasnije nastavi jesti i kada nije gladno, što dovodi do pretilosti. 
 
Osigurajte djetetu zdrave grickalice uvijek nadohvat ruke. Ovo osobito vrijedi za zaigranu djecu koja već nakon 2 zalogaja bježe od stola jer igranje ne može čekati. Štapići mrkve, voće, sir ili krekeri od cjelovitih žitarica neka se uvijek nađu u blizini za slučaj da dijete ogladni.
 
Pridržavajte se rasporeda obroka, najbolje da između jela bude barem 3 sata pauze. 
 
Izbjegavajte koristiti hranu kao mito. Šaljete djetetu potpuno pogrešnu poruku. Podmićivanje da dijete pojede povrće daje djetetu dojam da je povrće bljak i teško će se ikada samo odlučiti da svojevoljno pojede obrok s povrćem.
 
Izbjegavajte davanje sokova. Neka dijete od malih nogu nauči da je voda najzdraviji napitak. Čak i cijeđene prirodne sokove je bolje zamijeniti voćem jer će dijete tako unijeti i vlakna koja trebaju svakom organizmu.
 
Primjer idealnog jelovnika djeteta između jedne i tri godine:
 
Doručak
 
Zobena kaša kuhana na pola šalice mlijeka, uz dodatak malo cimeta i jedne narezane banane.
 
Ručak
 
Varivo ili mnogo kuhanog povrća i mali komad mesa. Povrće nemojte prokuhati pa možete učiniti od njega pravo umjetničko djelo tako što ćete ga nanizati na štapić ili dekorirati u obliku životinjica na tanjuru.
 
Večera
 
Pileća prsa pečena na tavi i malo brokule idealna su večera.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.