Studija potvrdila ono što roditelji već znaju: Nastava u školama počinje prerano

Foto: EPA-EFE

NEDAVNO istraživanje koje je proučavalo odgodu vremena početka nastave u jednom školskom okrugu potvrdilo je ono što su roditelji već naslutili. Djeca koja se bolje naspavaju manje su iscrpljena tijekom dana u školi.

"Studija je dobro osmišljena. To je prilično veliko istraživanje", rekao je za Today W. Christopher Winter, predsjednik Charlottesville Neurology and Sleep Medicine, koji nije sudjelovao u istraživanju.

Za studiju, objavljenu u časopisu Sleep, istraživači su tražili oko 28.000 učenika i roditelja da ispune ankete o vremenu početka nastave i djetetovim navikama spavanja i pospanosti tijekom dana. Prvo istraživanje provedeno je četiri mjeseca prije nego što je školski okrug Denver promijenio vrijeme početka nastave. Sljedeće istraživanje provedeno je šest mjeseci nakon promjene, što je starijim učenicima omogućilo da započnu s nastavom kasnije. Nastava u srednjoj školi je započela oko 70 minuta kasnije nego što je to bilo uobičajeno, u 8:20. Viši razredi osnovne škole započinjali su od 40 do 60 minuta kasnije, u 8:50, a nastava u nižim razredima osnovne škole započela je 60 minuta ranije, u 8 sati. Konačno istraživanje provedeno je 18 mjeseci nakon prilagodbi.

I učenici i njihovi roditelji odgovarali su na pitanja o dječjim navikama odlaska na spavanje i buđenja tijekom radnih dana i vikenda, o tome koliko su spavali vikendom i kako su se odmarali tijekom dana.

Djeca nižih razreda osnovne škole nisu imala velike razlike u količini vremena koja su provela spavajući prije i nakon promjene vremena početka nastave - legla su u krevet i probudila se otprilike u isto vrijeme. Ipak, osjećala su se manje pospano tijekom dana. Učenici viših razreda osnovne škole probudili su se mnogo kasnije te su u prosjeku spavali oko 37 minuta duže, što je značajno utjecalo na njihov san. To im je također pomoglo da manje gube koncentraciju tijekom dana. Učenici srednjih škola najviše su spavali nakon promjene. Odnosno, budili su se 45 minuta kasnije nego u prethodnom razdoblju i osjećali su se budnije tijekom dana. 

Mnogi stručnjaci vjeruju da kasnije započinjanje nastave poboljšava dječji san, ali neki misle da se djeca i dalje neće dovoljno naspavati bez obzira na to kada nastava započne, jer će se djeca s vremenom naučiti i na kasnije odlaske na spavanje.

Ipak, rezultati ovog istraživanja potvrđuju ono što roditelji i stručnjaci već dugo sumnjaju - prerani polazak u školu utječe na djetetov san i njegovu budnost tijekom dana.

"Prihvatimo činjenicu da djeci treba više sna", zaključio je Winter.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.