Anina seksi kuhinja: Palenta s lukom i čokoladna torta od sira

Foto: Filip Dizdar

DRAGE naše Rouge kuharice, ovaj vikend smo za vas odabrale super jednostavan recept za palentu s lukom i sirom te čokoladnu tortu od sira s Oreo keksima. Inspirirajte se našim odabirom i uživajte u poslasticama. Dobar tek!

Zapečena palenta 
 
Potrebno:
 
5 glavica luka
3 šalice temeljca
2 šalice vode
4 žličice mažurana 
3 šalice instant palente
500 g naribanog polumasnog sira
pola šalice vrhnja 
maslac
 
Priprema:
 
Namastite maslacem posudu za pečenje. U drugoj posudi pomiješajte temeljac, nasjeckani luk i mažuran, stavite na vatru i pustite da zavrije. U zdjeli pomiješajte dvije i pol šalice hladne vode i palentu. Zatim u tu smjesu postupno umiješajte temeljac. Vratite na vatru i stalno miješajte. Kad provrije, smanjite vatru i pustite da se kuha sve dok palenta ne bude jako gusta. Trebat će vam desetak minuta. Posolite i popaprite. Dvije šalice palente odmah rasporedite u posudu za pečenje. Zatim je prekrijte s pola količine naribanog sira i vrhnjem. Na to stavite ostatak palente i na vrh preostali sir. Prekrijte folijom i pustite da se malo ohladi. Zatim stavite u pećnicu na 180 stupnjeva. Neka se peče otprilike sat vremena. Maknite foliju pa pustite da se peče još desetak minuta, dok palenta ne posmeđi. Poslužite toplo.
 
Cheesecake s čokoladom
 
Potrebno: 
 
200 g Oreo keksa ili integralnih keksa s kakaom
80 g maslaca
250 g fine tamne čokolade
100 g mliječne čokolade
400 g kremastog sira
350 g mascarponea
5 jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci)
2 dcl slatkog vrhnja
2 čajne žlice jake kave
1 žlica ruma
 
Priprema:
 
Kekse usitnite u kuhinjskom blenderu. Okrugli kalup namažite maslacem te izvana omotajte s dva sloja folije. Kekse pomiješajte s maslacem i utisnite na dno kalupa. Dok pripremate smjesu, kalup ostavite u hladnjaku. Čokoladu i slatko vrhnje otopite na pari, povremeno miješajući te zatim ostavite da se malo ohladi. Mikserom pomiješajte kremasti sir, mascarpone, šećer te dodajte miješajući jedan po jedan žumanjak. Na kraju umiješajte čokoladu, prstohvat soli, rum i kavu. U drugoj posudi miksajte bjelanjke dok ne dobijete snijeg. Snijeg ručno, lagano umiješajte u smjesu. Smjesu ulijte u kalup na podlogu s keksima, a zatim kalup stavite u veći pleh u koji ste ulili vruću vodu. Pecite na 160 stupnjeva sat i pol, a zatim ugasite pećnicu i ostavite još barem pola sata. Nakon toga izvadite kalup s tortom te ostavite da se ohladi, zatim stavite u hladnjak. Poslužite ohlađen.
 
Pssst! Ana je i dalje vjerna samo Liscinim kolekcijama seksi donjeg rublja!
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.