Dalić: Hvala Olmu na lijepim riječima. Žao mi je što ne igra za Hrvatsku

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija u subotu od 18 sati igra prvu utakmicu na Europskom prvenstvu, a protivnik joj je Španjolska. Susret su na konferenciji za medije najavili Zlatko Dalić i Luka Modrić.

Što kažete na riječi Danija Olma o Hrvatskoj? Posebno je istaknuo nacionalni naboj Hrvata.

Dalić: Ključ naše igre je kvaliteta, ali i taj naboj je važan faktor. Sigurno da je motiv jako velik kad igraš za reprezentaciju. Hvala Olmu na lijepim riječima i pohvalama. On zna kako je to u Hrvatskoj, bio je tu puno vremena i žao mi je što nije kod nas u reprezentaciji.

Koliko je važan start u prvenstvo?

Dalić: Dobili smo najtežu moguću grupu i to svi kažu. Start je važan. Sjetite se prošlog SP-a u Kataru, s Marokom smo igrali neriješeno i taj bod nam je jako puno značio. Naravno da želimo ne izgubiti, ali ne idemo s tim ciljem. Idemo se pokazati u najboljem svjetlu i pokušati pobijediti uz veliki respekt našem protivniku. Ipak, mi se nikog ne bojimo. Naravno da će biti teško, ali ja uvijek vjerujem u reprezentaciju.

Bili ste ovdje na utakmici s Brazilom 2006.?

Dalić: Točno, bio sam tu 2006. na utakmici protiv Brazila, navijao sam kao svi drugi i uživao u ambijentu. Očekujem što više hrvatskih navijača. To je i prema nama obveza da damo svoj maksimum zbog tih ljudi.

Je li ovo najjača Hrvatska u Vašem mandatu po širini kadra?

Dalić: Govorimo o energiji, zajedništvu i naboju, ali imamo i kvalitetu. Imamo zaista dobra rješenja. Veseli me što se Perišić vratio, on je svaki trening sve bolji i bolji. Imamo 15-16 igrača koji zaista u svakom trenutku mogu igrati. Imamo vrlo jak kadar i igrače koji mogu donijeti kontinuitet te osigurati da igra neće pasti.

Je li Gvardiol spreman?

Dalić: Odigrao je sjajnu sezonu u Manchester Cityju, on je jedan od naših ključnih igrača, a još je mlad i čeka ga velika karijera. Sposoban je zaustaviti svakog igrača španjolske reprezentacije. Bit će spreman. Nadam se da će uz pomoć svojih suigrača zaustaviti i Yamala, i Williamsa, i Pedrija, i sve ostale. Mi igramo kao tim, a ne kao pojedinci.

Što kažete na stil igre Španjolske?

Dalić: Njihov stil igre je fenomenalan, uništavaju protivnike posjedom. Braniš se, ali negdje procuri. Sada je to malo okomitije nego prije, imaju brže igrače na boku, ulaze u prazan prostor. Rješenje je suprotstaviti se tako da čuvaš loptu, oni to ne vole.

Želite li se osvetiti Španjolcima za poraze?

Dalić: Nemamo se želju nikome osvećivati, bili su bolji od nas u tim utakmicama. Na Euru su pogotovo bili bolji u prvom dijelu. U Ligi nacija je bila izjednačena utakmica i pobijedili su na penale. Nemamo želju za osvetom, ali imamo za pobjedom.

Imate li dilema oko sastava? 

Dalić: Sastav znam odavno, načisto smo što i kako želimo. Imamo i široku klupu, tu možemo napraviti dodatan progres. Bit će sve bolji, nemam pravo žaliti se ni na što, nemam pravo biti pesimist, vjerujem u reprezentaciju, idemo dati sve od sebe.

Španjolci navodno imaju poseban plan kako zaustaviti Modrića?

Modrić: Čudno pitanje. Ali to pitajte Španjolce, neka vam objasne kako to misle napraviti.

Kako biste usporedili sadašnju generaciju Španjolske s onom prošlom?

Modrić: Ne volim uspoređivati generacije. Španjolska iz 2008. i 2012. je jedna od najboljih generacija u povijesti. Sigurno je nova generacija puna talenta, dobar miks mladosti i iskustva. Navikli su igrati ovakve turnire, vrlo dobra ekipa. Brza i talentirana.

Što očekujete od sutrašnje utakmice?

Modrić: Veselimo se. Igrali smo već nekoliko puta sa Španjolcima, detalji će odlučivati, morat ćemo paziti na njih. Nikad ne dosadi igrati tako velike utakmice. Zadnjih nekoliko godina smo pokazali da pripadamo samom vrhu. Na Eurima nam je falio taj korak više da napravimo rezultat. Veselimo se turniru, nadam se da možemo napraviti nešto veliko.

Je li čudno da je nekim analitičarima Hrvatska i dalje "dark horse"?

Modrić: Uvijek sam vjerovao u sebe. Da mi je netko dao neki papir i rekao 'napiši što želiš ostvariti', definitivno bi me bilo strah sve to napisati, nisam to očekivao. Sretan sam što sam tu. Sjećam se 2006. i te fenomenalne atmosfere, nadam se da će tako biti i sutra, a da ćemo mi na terenu biti pravi. Što se tiče prognoza, nama ne smeta što druge stavljaju kao favorite, a nas kao neko iznenađenje. Fokusirani smo na sebe i pokazujemo zajedništvo, samo tako možemo pokazati velike stvari.

Usporedba hrvatske reprezentacije s onom iz Katara?

Modrić: Po meni je najveća snaga to naše zajedništvo. Dosta igrača iz Katara je ostalo, a došli su neki novi mladi. Pokazali su da su tu s pravom i da donose razliku, kao što smo i mi to radili u svoje vrijeme kad smo dolazili. Drago nam je što se Perišić vratio, polako dolazi u formu. 

Španjolska igra drugačije nego prije?

Modrić: Zaista su dobri i talentirani. Prije je baza možda bila više Barcelona i Real, a danas je to uglavnom iz drugih klubova. Izbornik daje priliku i drugim igračima koji su imali dobre sezone. Talent, raznovrsnost, brzina, snaga... To su njihove snage. Sigurno su jedni od favorita. Nadam se da ćemo mi biti pravi i onda mislim da možemo ostvariti dobar rezultat.

Mišljenje o Lamineu Yamalu?

Modrić: Godine nisu bitne. Najbitnije je ono što pokazuje na terenu. Yamal pokazuje neke nevjerojatne stvari i s pravom ga svi ističu kao najveću opasnost u Španjolskoj. Strašan potencijal i talent. Pred njim je velika karijera.

Kakva je razlika između Modrića iz 2006. i Modrića iz 2024.?

Modrić: Od 2006. sam napredovao kao igrač u svim segmentima. Iskusniji sam i to je to. Teško mi je pričati o sebi, to prepuštam drugima. Najveća razlika je u godinama.

Kako komentirate grupu?

Modrić: Grupa je dosta teška, možda i najteža na prvenstvu. Mi smo tu da bismo napravili velik rezultat. Zadnjih godina smo pokazali nogomet na visokoj razini, u rangu najboljih reprezentacija na svijetu. Vjerujem da to možemo ponoviti i na ovom Euru.

Pročitajte više