HRVATSKA REPREZENTACIJA

Dalić ne može protiv sebe. Opet se želi svidjeti svima

Foto Sanjin Strukic/Pixsell

IZBORNIK hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je popis igrača na koje računa za lipanjske utakmice u Ligi nacija. Hrvatsku prvo čekaju domaće utakmice s Austrijom (3. lipnja) i Francuskom (6. lipnja). Dalićevi izabranici 10. lipnja gostuju Danskoj, a tri dana kasnije ovaj ciklus zatvaraju gostovanjem Francuskoj.

Dejan Lovren nije na popisu nakon što pola godine nije igrao, Dalić je rekao da kapetan Zenita i dalje ne može igrati. Napadač Dinama Bruno Petković je opet ostao bez poziva, čak i bez pretpoziva. Na popisu se nalaze i četiri debitanta, a Dalić je još jednom odlučio zadovoljiti "republički ključ" i pozvati barem po jednog igrača svakog od četiri vodeća HNL kluba.

Međutim, hrvatski izbornik propustio je reći ključnu stvar, a to je koji je konkretan cilj - ne samo predstojećeg ciklusa, nego i čitave Lige nacija koja ostaje gotovo jedina generalna proba pred Svjetsko prvenstvo.

Kada se ne definira cilj, nemoguće ga je doseći, a svaki ishod može se interpretirati kao uspjeh jer nitko i ne zna koja je početna točka. To je s obzirom na vremensku blizinu Mundijala vrlo opasna igra u ovom trenutku.

Što Hrvatska želi?

Hrvatska zasad do početka Svjetskog prvenstva ima šest zakazanih utakmica. Četiri će odigrati u lipnju, a preostale dvije u rujnu, dva mjeseca prije početka najveće nogometne smotre. Hrvatska će vjerojatno odigrati još barem jednu utakmicu prije početka turnira, ali bit će to u fazi u kojoj su svi putnici u Katar poznati.

Dalić je na presici pričao o teškom tempu, o potrebu za širinom kadra u takvoj situaciji, o želji da se pobijedi svaka utakmica, ali ni u jednom trenutku nije definirao cilj turnira koji služi kao priprema za Svjetsko prvenstvo.

Je li cilj rezultatski - i, ako jest, koji je minimum koji bi zadovoljio izbornika i stručni stožer? Ako je - a tako bi trebalo i biti, cilj napraviti selekciju igrača za Svjetsko prvenstvo, posebno na ranjivim pozicijama, onda je pitanje kako Dalić to misli izvesti.

Nastavak čudne prakse

Možda najbolji primjer je onaj Josipa Stanišića. On će, kao i Josip Šutalo te Luka Sučić, reprezentativni ciklus započeti u momčadi Igora Bišćana. Hrvatska mlada reprezentacija protiv Norveške brani četiri boda prednosti u posljednje dvije utakmice kvalifikacija, u direktnom okršaju u Norveškoj i u gostima kod posljednje plasirane Estonije bez boda.

U nastavku konferencije Dalić je poziciju desnog beka označio kao najproblematičnijom, prije svega zbog trenutne ozljede Juranovića i kroničnih problema s ozljedama koje ima Vrsaljko. Rekao je kako je pozvao Stanišića i Erlića zato što su stoperi koji mogu igrati i desnog bočnog.

Dalić nema desnog beka, a daje Stanišića mladoj reprezentaciji

Dakle, Dalić je rekao kako nema desnog beka i pitanje je kad će se dva ozlijeđena vratiti, a onda je igrača vokacijski najbližem toj poziciji dao mladoj reprezentaciji. Više puta smo o tome pisali, ali i dalje ostaje nejasna praksa "posuđivanja" igrača koji su se već eksponirali na seniorskom nivou.

Stanišić je debitirao za A reprezentaciju i igrao je za Bayern. Koji je razvojni podražaj za njega ići igrati protiv U-21 Estonije, koja u osam kvalifikacijskih dvoboja ima gol-razliku 0:23?  Što ako mlada Hrvatska završi u dodatnim kvalifikacijama koje se igraju u rujnu?I

Koja je logika da Dalić amenuje takvu odluku u trenutku kad nema bekova i kad treba isprofilirati dva imena za Katar za koja je siguran da mogu biti prvo rješenje? To su sve pitanja na koja nismo dobili jasne odgovore.

Situacija oko debitanata nije jasna

Većina debitanata zasluženo se našla na popisu, ali Dalić je propustio precizirati u kakvoj ih ulozi vidi. U par navrata izbornik je naglasio važnost široke klupe s obzirom na broj utakmica, posebno se osvrnuo na Petra Musu, ali pitanje je koliko ozbiljno računa na njih.

Ako će dobivati minutu na kapaljke ili će služiti samo tome da u datom trenutku zamijene umorne udarne snage, onda Dalić neće dobiti pravu sliku koliko mu koji igrač može dati. Erlić ili Šutalo ne mogu pokazati jesu li spremni za ovaj nivo ako izađu u sastavu u kojem više nikad u životu neće zaigrati.

Slična situacija dogodila se na nedavnom prijateljskom turniru u Kataru. Tada je Dalić protiv Bugara utrpao kombinaciju igrača iz drugog plana - Oršića, Barišića, Škorića i Moru. Momčad je sve do drugog poluvremena izgledala loše, što je i razumljivo s obzirom na to da su prvi put zajedno stali na teren. Ali takvi susreti ne mogu Daliću dati odgovor koji su igrači najbolji za ono što on želi.

U pravu je što je zvao Vlašića

Konsenzus javnosti je da je većina zadovoljna s ovakvim popisom, a spornim se čine tek dva imena - Rijekin golman Nediljko Labrović i West Hamova rezerva Nikola Vlašić, kojem je Dalić na presici dao bezuvjetnu podršku.

"Vlašić ima moje ogromno povjerenje, trebamo ga i ne želim ga izgubiti, a nepozivanje u reprezentaciju bi ga dotuklo. Hoću ga vratiti u život koliko god je moguće. Svjestan je da mora igrati i sigurno će donijeti najbolju odluku tijekom ljeta. Bio je jedan od najboljih igrača u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Svi u stožeru smo za njega i naš stav je da on mora biti s nama", rekao je Dalić.

I tu je dobrim dijelom u pravu. Hrvatska i dalje nema igrača točno takvog profila i Vlašić može dati puno reprezentaciji, posebno ako se na ljeto odluči otići tamo gdje može igrati. Ako je pozivanje Vlašića logično s tog aspekta, pozivanje Labrovića je klasični dalićizam.

Ne može protiv sebe

Vratar Rijeke je perspektivan i možda će jednog dana biti vrhunski. Ali čak i kad stavimo sa strane Livakovića i Ivušića, dva HNL golmana koji su također na popisu, ove sezone je u ligi bilo boljih vratara.

Često smo pisali o tome da Dalić Hrvatsku vodi po "regionalnom ključu", a Labrović je bio jedini igrač Rijeke kojeg je mogao pozvati. Radi se o poziciji trećeg vratara i ta odluka nije ključna, ali nije fer prema onima koji ne zadovoljavaju "regionalni ključ".

Popis kao protokol i odrađivanje posla 

Zadaća izbornika nije da u obraćanju javnosti izbifla, u ovom slučaju 35 imena napisanih na komadu papira. To nije protokol ni odrađivanje posla. On mora postaviti očekivanja za sebe i za navijače. Prema van mora komunicirati i racionalu za svoju selekciju i pojasniti zacrtane ciljeve, u najmanju ruku kako bi javnost mogla pratiti jesu li oni izvršeni.

Pola godine prije početka Svjetskog prvenstva Hrvatska je u odličnoj poziciji što se tiče nositelja igre jer su svi u vrhunskoj formi. Ali početkom iduće sezone stvari se mogu pogoršati, a s obzirom na tajming turnira dubina kadra bi mogla biti ključ.

U takvoj situaciji onda nije uputno posuđivati igrače na deficitarnoj poziciji drugim reprezentacijama, kao Gvardiolu i Ivanušecu protiv Engleske i Češke na Euru, niti davati šansu kandidatima tako da se zažmiri i nada najboljem, kao Oršiću i Pašaliću protiv Španjolske. Hrvati su dokazani kraljevi stihije, ali takva praksa je i dosad znala koštati reprezentaciju.