Dinamo je i dalje najbolja momčad u Hrvatskoj

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

DINAMO je s 2:1 svladao Rijeku i vratio se na pobjedničku stazu u SuperSport HNL-u. Bila je to za aktualnog prvaka, uz gostovanje na Pampasu iduće kolo, jedna od najvažnijih utakmica sezone jer je Hajduk otvorio prvenstvo s pet vezanih pobjeda i već je na osam bodova prednosti uz utakmicu više.

Plavi su u najboljem trenutku odigrali najbolju utakmicu i u potpunosti su prebrisali Rijeku s terena. Pomogla je u tome i činjenica da je Jakirović momčad s Kvarnera poznavao do u zadnji detalj jer ih je praktički do prekjučer vodio, ali Dinamovom treneru se ne smije oduzeti od sjajne pripreme momčadi i utakmice.

Momčad je dokazala sebi da može pobjeđivati u derbijima i u trenutnoj fazi aktivne tranzicije u kojoj prvotimci na dnevnoj bazi odlaze i ulaze u momčad. Važnije od toga, Dinamo je pokazao da je i dalje igra najkompletniji nogomet u ligi te da je svim odlascima unatoč i dalje najbolja momčad lige.

Kako je Jakirović riješio najveći Dinamov problem?

Nakon utakmice sa Spartom pisali smo koliko Dinamo ima problema kada se zaustavi Josipa Mišića i striktno ga se markira. Plavi su ovog puta izbjegli te situacije jer je Mišić velik dio vremena proveo u zadnjoj liniji između stopera kada se gradio napad.

Rijeka nije htjela pritiskati visoko s tri igrača i tako činiti zonu ranjivom pa je Dinamov veznjak imao puno više vremena i prostora na lopti. U trenutku kada bi iskoračio s loptom, prizvao bi na sebe pritisak, ali je jednostavnim dodavanjem lijevo ili desno lagano aktivirao Dinamove stopere koji bi ispred sebe imali puno prostora za iznijeti loptu.

Rijeka se branila u konzervativnih 4-5-1 koji su se u praksi često pretvarali u 4-6-0. I Jakirović je priznao nakon susreta da ga je takav Sopićev pristup jako iznenadio. Iako se vidjelo da Rijeka po osvojenoj lopti želi gurati loptu iza leđa Dinamovih bekova, te kontre su bile nepripremljene, a krilni igrači preduboko da osvoje prostor.

Trener Rijeke nije tijekom utakmice napravio nijednu suštinsku promjenu. Dvije zamjene na desnom boku, na kojem je najviše curilo, čine se više kao poruka momčadi i treniranje strogoće nego taktička odluka. Rijeka nije imala ništa prema naprijed, ali je u obrani bila vrlo kompaktna. Tim je impresivnije koliko je šansi Dinamo stvorio i na koji način.

Ristovski ključ za stvaranje viška

Mišićevo spuštanje u zadnju liniju omogućilo je Dinamovoj obrani da se raširi, a bekovima da u ranoj fazi napada odu vrlo visoko i odvuku sa sobom Rijeku prema Labrovićevom golu. Ključnu ulogu uz Mišića odigrao je Stefan Ristovski.

Makedonski bek opet je igrao na stoperu. Protiv Astane smo analizirali zašto bi to mogao biti pun pogodak u utakmicama u kojima Dinamo ima dominaciju u posjedu i stalno napada postavljenu obranu, a protiv Rijeke se vidjelo što on donosi.

Sjajnim dijagonalama je stalno probijao Rijeku i suludo zvuči podatak da je kao stoper imao važnu ulogu u kreiranju čak tri velike šanse. Baturina se u tim situacijama često pozicionirao blizu Marina na lijevom krilu, a onda bi se u zadnji tren uvukao u sredinu, odvukao jednog čuvara za sobom i ostavio Marina i Ljubičića da igraju 2 na 1 protiv Rijekinog beka.

Njih dvojica su mogla kreirati i puno više s obzirom na broj takvih situacija, ali ipak su prvi put zajedno započeli ovako važnu utakmicu. Osim dijagonala na krila, Ristovski i Mišić su često testirali i visoko postavljenu zadnju liniju Rijeke.

Jakirović je znao da će obrana gostiju izlaziti relativno visoko kako bi podržala veznu liniju i omogućila joj da bude gusta i kompaktna (pri čemu je dozvoljavala pas na bok). To je otvaralo dosta prostora između stopera i Labrovića, a Dinamo je tu vrstu jednostavnog i okomitog napada koristio više nego na ijednoj utakmici u zadnje dvije sezone.

Petković još jednom pokazao koliko vrijedi Dinamu

Kad Dinamo ne bi na prethodno opisani način mogao otvoriti napad, sigurna opcija je gotovo uvijek bio Petković koji se spuštao na sidruna. Plavi su u završnicu dolazili s puno igrača pa je Dinamova devetka imala puno opcija kojima je mogao poslužiti kao mantinela ili proigrati ih kad se okrene licem prema golu.

Prvi gol na susretu najbolji je primjer takve suradnje. Od Marka Bulata se već mjesecima pokušava napraviti Arijana Ademija u smislu toga da stalno napada prostor iz drugog plana. Očito je da se bivši igrač Šibenika sve bolje i bolje snalazi u toj ulozi i polako hvata konce što se od njega očekuje u igri bez lopte.

U drugom poluvremenu, kada su se Rijekine linije defenzivno malo raspale, a intenzitet utakmice pao, još je više do izražaja došla Petkovićeva kreacija. Njegova vrijednost za ovu momčad je gotovo nemjerljiva i ključan potez ostatka Dinamove sezone mora biti njegov ostanak.

Dinamo je i dalje najbolja i najkompletnija momčad u Hrvatskoj

Plavi su imali i jedan očit problem u igri, a tiče se same završnice i stila koji novi trener forsira. U njoj sudjeluje puno igrača, a Dinamo previše napada ne završava iako su to striktne Jakirovićeve upute i želja.

U nekoliko navrata Plavi su na povratnoj lopti ili centaršutu ostali bez posjeda i sa sedam igrača ispod lopte. Dinamo se inače oslanja na Josipa Mišića koji kupi većinu tako odbijenih i izgubljenih lopti oko šesnaesterca i pomaže zadržati pritisak, ali on je ovog puta bio postavljen dublje nego inače i nije stizao u takve intervencije.

Kad se podvuče crta, Dinamo nakon samo dvije od četiri "utakmice sezone" (u što spadaju gostovanja u Pragu i Osijeku ovog tjedna) pod novim trenerom izgleda i igra onako kako su se samo najveći optimisti nadali.

Utakmica protiv Rijeke je po svim kriterijima bila najkompletnija utakmica nekog kluba u HNL-u ove sezone i Dinamo je pokazao da je i dalje najbolja momčad lige. No, ove sezone rješavanje jednog problema znači da se stvorilo barem pet novih.

Tako je Jakirović, izgleda na dulje vrijeme, ostao bez Luke Stojkovića koji je trebao započeti susret i u teškom ritmu će se morati krpati kako zna i umije. Morat će graditi momčad i stvarati rezultat, što je najteži zadatak koji jedan nogometni trener može imati.

Hajduk, s druge strane, ima za HNL zadovoljavajuću dubinu na svim pozicijama osim krilne, momčad je dugo na okupu, igra zrelo i ne radi puno grešaka. Bijeli dugo nisu imali bolju šansu za uzeti titulu, ali Dinamo je u zadnje dvije utakmice pokazao koliko ih težak posao čeka unatoč krizama na Maksimiru.