Fanovi zgroženi MMA legendom. U manje od 24 sata je nabio 12.5 kilograma

Foto: Profimedia

PROTEKLOG vikenda održan je profesionalni boksački meč između dvije MMA legende. U tom okršaju je Nate Diaz (39) porazio Jorgea Masvidala (39) većinskom odlukom sudaca. Time mu se donekle osvetio za poraz koji mu je ovaj nanio još dok su zajedno bili u UFC-u i borili se za BMF (biggest motherfucker) pojas.

Masvidal je bio ljut nakon meča i smatra da su ga suci pokrali, ali nitko iz borilačkog svijeta nije obraćao posebnu pažnju na rezultat meča koji se doživjelo kao zadnju šansu dva veterana da nešto zarade. No, zato je jedan drugi detalj iz borbe ponovo pokrenuo priče o najopasnijoj praksi u borilačkim sportovima.

Naime, meč je organiziran do 80 kilograma. Oba borca su zadovoljila vagu, ali je vaganje prije meča pokazalo da su brzo vratili izgubljenu kilažu. Diaz je na meču imao 86 kilograma, dok je Masvidal imao nevjerojatnih 92.5 kilograma. U prijevodu, Masvidal je u manje od 24 sata vratio oko 16% tjelesne težine. Fanovi se zgražaju nad tim podatkom i ukazuju na to da je takvo ponašanje izuzetno opasno.

Zašto se kilogrami skidaju?

Borci skidaju kilograme kako bi se borili u kategoriji nižoj od one u koju po svojem stasu i masi pripadaju. Time žele osigurati da u borbi budu snažniji i veći od svojih protivnika. Kilograme skidaju gotovo svi profesionalni borci na svijetu osim dijela onih koji se bore u teškoj diviziji.

Na veliki problem MMA-a godinama upozorava i najveći hrvatski borac Mirko Filipović. "Mogu samo ponoviti ono na što sam već upozorio: skidanje kilograma najveća je prevara koja postoji u MMA sportu i pogubno je za zdravlje sportaša. To narušava smisao borbe. Nije normalno da se borac koji ima 100 kilograma bori u kategoriji do 70 kilograma i tako prođe na vaganju. 

Smatram da treba ukinuti vaganje boraca dan prije meča. Borci se trebaju vagati na kontrolnoj vagi uoči same borbe, prije ringa. Sve drugo je prevara. Ne volim uopće gledati borce u nižim kategorijama", rekao je Cro Cop za Index. 

Kako se skidaju kilogrami?

Postoji nekoliko metoda za skidanje kilograma u borilačkim sportovima, ali generalna formula je vrlo slična. Borac će kroz kamp uoči borbe paziti na to što jede, a zbog jakog intenziteta treninga gubit će mnogo kalorija. Taj segment skidanja kilograma je sasvim normalan i u pravilu neće nositi nikakve zdravstvene tegobe. 

Ovisno o tome koliko traje kamp i koliko borac pazi što jede, na taj način može skinuti do 10% tjelesne mase. No, da bi postigao željenu kilažu i zadovoljio vagu, mora se poslužiti iznimno opasnim tretmanom i u potpunosti dehidrirati svoj organizam.

Završni dio skidanja kilograma u pravilu se odvija u tjednu uoči borbe, kada prestaju svi ozbiljniji treninzi i sav fokus je na skidanju kilograma. Proces izgleda tako da tjedan uoči borbe borac počinje ispijati velike količine vode. Cilj je dovesti tijelo u stanje u kojem će hormon aldosteron (zadužen za regulaciju kalija i natrija u tijelu) mnogo lakše prebaciti u uspavanu fazu, u kojoj će organizam lakše i češće uriniranjem izbaciti tekućinu s mineralima iz svog tijela. 

Količina unesene vode drastično se povećava početkom tjedna i borci ponekad popiju i do osam litara vode u jednom danu. Nakon toga se unos vode postupno smanjuje sve do dana uoči vaganja (dva dana prije borbe), kada u potpunosti prestaje. Budući da je tijelo i dalje u stanju u kojem izbacuje tekućinu i minerale, nastaje dehidracija organizma koja će dovesti do željenog pada kilaže.

Pritom borci izbjegavaju jesti bilo kakve namirnice koje sadržavaju ugljikohidrate ili šećere s obzirom na to da oni za sebe vežu molekule vode koju je onda mnogo teže izbaciti iz organizma. Posljednje dane i sate pred vaganje borci često provode u saunama, gdje na brutalno visokim temperaturama pokušavaju dodatno potaknuti svoje tijelo da tekućinu izbaci kroz znoj.

Jednom kada prođu vagu, borci rehidriraju svoje tijelo i u naredna 24 sata unosom tekućine, hrane i suplemenata mogu vratiti veliku većinu izgubljenih kilograma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.