Joško Jeličić je lik za Bujicu. Ali ovo je Hrvatska pa je na državnoj televiziji

Foto: Slaven Branislav Babić/PIXSELL

"ISTIČEMO kako stavovi koje je Joško Jeličić iznio u našoj uvodnoj emisiji posvećenoj Europskom prvenstvu u nogometu nipošto nisu stavovi HRT-a", ovako su iz "Komunikacija" državne televizije odgovorili na pitanje što na HRT-u misle o nizu najnovijih ispada najpoznatijeg i najcitiranijeg televizijskog komentatora. 

Joško Jeličić za vrijeme velikih nogometnih natjecanja, što su jedini preostali termini HTV-u kada uspije pobijediti konkurenciju, dominira na toj televiziji. Tijekom prošlog velikog natjecanja, SP-a 2022., pisao sam kako se Jeličić tamo osilio do te mjere da više nije samo glavni patetični populist i promotor hrvatstva iz reklama za navijačke čipseve, navijačke jogurte i navijačke televizore nego je postao i detektor antihrvata.

>> Joško Jeličić više nije samo HTV-ov patetični populist. Sada je i detektor antihrvata

Navodni voditelji u studiju i urednici HTV-a tada su dopuštali Jeličiću da elitni termin nacionalne televizije skandalozno privatizira do te mjere da drhtavim glasom i patetičnim, ali i prijetećim tonom drži govore u kojima proziva i prokazuje državne neprijatelje Hrvatske. Jeličić zna kako ih prepoznati. To su svi oni koji ne podnose jeftino kič-hrvatstvo, patetično domoljublje i populizam za najšire narodne mase. Dakle, robu koja se najbolje prodaje upravo u vrijeme nastupa reprezentacije Hrvatske na velikim natjecanjima i koju jako uspješno dila upravo Joško Jeličić. 

Podilaženje malom hrvatskom čovjeku

Sada je, dakako, upravo to vrijeme, a Jeličić, naravno, opet caruje Prisavljem, malim ekranima i internetskim portalima. Opet u Hrvatskoj ima ponešto za svakoga. "Vojski", intelektualcu u televizijskim kopačkama, baci kost u vidu zahtjeva da mu izrecitira Nizozemsku iz '88. Ekipa iz birtija i komentara ispod tekstova na portalima, pak, glođe Jeličićeve porcije neukusa, šovinizma i rasizma. Naravno, to radi sladostrasno. 

Jer ima li malom hrvatskom čovjeku (MHČ) išta slađe od toga da netko to što Hrvatska nema dovoljno brze igrače banalizira time što za konkurente iz bogatih europskih zemalja igraju crnci? "Nemamo brzinu, dubinu ni izolacijske igrače. Nemamo jer nam je takva genetika, a nismo bili ni kolonijalna sila. Tko je brz u Španjolskoj? Lamine Yamal i Nico Williams. Francusku neću ni spominjati. A Jeremy Doku u Belgiji? Hoćemo slati djecu u Afriku umjesto u Irsku?" poentirao je Jeličić.

MHČ jako voli i kad se netko posere po Srbima jer onda zna da ima jadnijih čak i od njega. Joško Jeličić je tu da mu udijeli i ovu slast. Govoreći o reprezentaciji Srbije, ovako se referirao na tabloidne tračeve da je u toj momčadi na SP-u prije dvije godine izbio skandal i posljedično rezultatski krah jer su pojedini srpski reprezentativci spavali sa suprugama suigrača: "Što se tiče Srba, i to u smislu ega i njihovih unutrašnjih problema, meni je drago što su oni na turniru jer neće biti dosadno. Pogotovo ako u prvoj utakmici, što je očekivano, izgube. Nadam se da se neće raspasti, onda će biti puno materijala, već dugo nismo vidjeli tko je s kim, tko koga i tako."

Voditelji mu sve dopuštaju, čak se i smiju

Jeličić je renesansni tip. Naime, nakon što nas je poučio o genetici, kolonijalnom naslijeđu, srpskom preljubu... i to sve u emisiji o nogometu, ovako je predvidio da će Hrvati fasovati u "sukobu civilizacija". Točnije, da će zbog miješanja sa sve brojnijim migrantima iz Azije izgubiti na visini: "S obzirom na podatke Hrvatske udruge poslodavaca, projekcija je da će za dvije godine kod nas biti 400.000 Nepalaca, ovih, onih... Ne da nećemo dobiti na brzini, nego ćemo izgubiti na skok-igri."

Navodni voditelji u studiju i urednici HTV-a ne samo da mu i ovo dopuštaju nego se na te neukusne, primitivne, šovinističke i rasističke ispade smiju. No možda ih zbog toga ne treba preoštro suditi. Oni samo rade ono što čine dvije trećine Hrvata. U trenutku pisanja ovog teksta anketa o tome "treba li Joško Jeličić komentirati na HTV-u" na ovom sajtu ima oko 30 tisuća glasova i 65 posto ih je sklono Jeličiću. "Bravo, Jeličiću, rekao si istinu / ono što ih ide...", komentari su ispod tekstova o Jeličićevim ispadima. 

Ipak, HTV se sada ograđuje izjavom da Jeličićevi stavovi nisu stavovi državne televizije. Možda, ali ta mu televizija neosporno daje studio, program, elitni termin i sjajan honorar da ih iznosi. 

Prije dvije godine čovjek od najvećeg povjerenja obitelji Mamić u emisiji o nogometu podučavao je Hrvate o tome kako je zemlja kontaminirana kriminalom. Podsjetimo, na suđenju Mamićima otkriveno je kako USKOK u optužnici iznosi da je Jeličić od Zorana Mamića na aerodromu preuzeo 45 tisuća eura u gotovini i donio ih po Mamićevoj uputi u Zagreb. 

"Ne postoji niti jedan drugi razlog ovakvog postupanja, izuzev da se prikrije stvarno porijeklo novca Zorana Mamića", piše u optužnici, a USKOK navodi još nekoliko slučajeva u kojem su Jeličić i Mamić međusobno posuđivali novac, a jedan dug Jeličiću vraćen je preko jedne od svojih inozemnih tvrtki. Novcem koji je, smatra USKOK, trebao pripasti Dinamu.

U isto vrijeme i na istom mjestu lekcije o hrvatstvu i domoljublju te prepoznavanju antihrvata držao nam je isti tip. Onaj koji je tijekom rata za Hrvatsku bio u najboljim godinama da je brani, ali je umjesto da ponudi život na oltar domovine, u to vrijeme igrao nogomet. 

Sada se, pak, njegov neukus, primitivizam i šovinizam, tako mili i dvotrećinskom gledateljstvu, cijede s ekrana u prime-timeu državne, javne televizije. Joško Jeličić i ekipa s HTV-a su od državne televizije napravili Bujicu.

Pročitajte više