Ovako bi trebala izgledati postava Španjolske protiv Hrvatske

Foto: EPA

HRVATSKA reprezentacija u subotu od 18 sati igra prvu utakmicu Europskog nogometnog prvenstva. Protivnik će joj biti Španjolska, momčad puna zvijezda koje nastupaju za neke od najjačih europskih klubova. Španjolci dolaze u dobroj formi nakon dvije uzastopne pobjede u prijateljskim utakmicama. Po pet golova zabili su nedoraslim protivnicima Sjevernoj Irskoj i Andori.

No mučili su se prije toga protiv ozbiljnijih protivnika. Izgubili su od Kolumbije 1:0 te odigrali 3:3 s Brazilom. Španjolski izbornik Luis de la Fuente kroz te je utakmice koliko-toliko ustalio sastav koji bi trebao istrčati protiv Hrvatske. Na golu će biti Unai Simon, koji već godinama nastupa za Athletic Bilbao. Simon ne spada u najvišu golmansku elitu, ali je najbolje što Španjolska ima.

Legende Reala u zadnjoj liniji

Izbornik španjolske reprezentacije rekao je da bi stoper Aymeric Laporte zbog fizičkih tegoba mogao propustiti subotnju utakmicu s Hrvatskom na Europskom prvenstvu. Laporte, 30-godišnji igrač Al-Nassra, nije u četvrtak trenirao sa suigračima zbog bolova u mišiću. Sa strane je vježbao individualno po posebnom programu.

Na stoperskim pozicijama tako će igrati Nacho Fernandez, 34-godišnja legenda Reala, u paru s Robinom Le Normandom, prvotimcem Real Sociedada. Le Normand ima 27 godina i po Transfermarktu vrijedi 40 milijuna eura. 

Na desnom boku još je jedna legenda Reala i španjolskog nogometa - Dani Carvajal, vlasnik šest titula Lige prvaka. Na lijevoj strani je jedan od hit-igrača Bayer Leverkusena iz prošle sezone - Alejandro Grimaldo.

Iza Grimalda je fenomenalna sezona, u kojoj je u 51 utakmici zabio 12 golova i podijelio 20 asistencija. Fantastične su to brojke za lijevog beka. No za Španjolsku bi trebao igrati nešto manje ofenzivnu ulogu s više odgovornosti prema natrag.

Rodri predvodi vezni red

Poziciju zadnjeg veznog drži Rodri, zvijezda Manchester Cityja i redovit kandidat za Zlatnu loptu. Na svojoj poziciji vjerojatno je najbolji na svijetu. Malo ispred njega u veznoj liniji je gotovo sigurno prvotimac Fabian Ruiz, miljenik De la Fuentea i igrač PSG-a. 

Upitnik stoji iznad drugog centralnog veznjaka. Kandidati za tu poziciju su mlada zvijezda Barcelone Pedri i nekadašnji igrač Dinama Dani Olmo. Protiv Hrvatske Olmo bi mogao dobiti prednost zbog iskustva i činjenice da bolje poznaje hrvatske nogometaše.

Neiskusna i vrlo talentirana krila

Španjolci imaju mlade, ali sjajne krilne napadače. Lamine Yamal ima tek 16 godina, a već je član prvog sastava Barcelone i španjolske reprezentacije. Uz to, ljevonogog vunderkinda Transfermarkt cijeni na 90 milijuna eura. Na drugoj strani je pet godina stariji Nico Williams, eksplozivni krilni napadač Athletic Bilbaa, koji je ove sezone u 37 utakmica zabio osam golova i 17 puta asistirao.

Španjolskoj je prvi izbor na poziciji centarfora Alvaro Morata, iskusni 31-godišnji nogometaš Atletico Madrida. Morata nikad nije impresionirao velikim brojem golova, no svojim fizičkim predispozicijama i visinom može biti problem za svaku obranu.

 

Pročitajte više