Hajduk

Šest igrača je pred odlaskom iz Hajduka. Na jednom Hajduk planira ozbiljno zaraditi

Foto: Marko Prpić,Srećko Niketić/Pixsell/Hajduk.hr

HAJDUKOVA sezona je, prema mišljenju većine, završila uspješno i igrači imaju prilike uživati u kratkom odmoru. Već 15. lipnja vraćaju se na Poljud gdje će se održati prva prozivka i treninzi, a nekoliko dana kasnije zaputit će se u dvotjedni kamp na za sada nepoznatoj lokaciji, najvjerojatnije u Austriji ili Sloveniji. 

Prva natjecateljska utakmica očekuje ih za nešto više od pet tjedana, kada će u Superkupu 9. srpnja gostovati kod Dinama, a nedugo zatim kreću HNL i europski izazovi. Dambrauskas će na pripreme povesti tridesetak igrača koji će mu se imati priliku nametnuti uoči nove sezone.

Hajduk iz više razloga, kao što su financijska stabilnost te mogućnost privlačenja i zadržavanja renomiranijih igrača, zasigurno pretendira na plasman u skupinu Konferencijske lige, a za borbu na dva fronta trebat će mu širi i kvalitetniji kadar.

U posljednje vrijeme ulazne transfere na Poljudu vrlo je teško unaprijed prognozirati, a dodaci kadru mogli bi biti i neki igrači koji su minulu sezonu proveli po posudbama poput Šege ili Teklića. S druge strane, neki će sigurno napustiti Poljud, a u trenutnom rosteru ističe se šest imena koja su iz raznih razloga najvjerojatnije već odigrala posljednju utakmicu u bijelom dresu.

Stipe Biuk 

Transfer Stipe Biuka u klupsku bi blagajnu trebao donijeti višestruko više novca nego sva preostala imena na ovom popisu. Talentirano krilo tek će krajem godine navršiti 20 i usprkos blijedoj drugoj sezoni u seniorskoj konkurenciji neosporno je atraktivan na tržištu. Unatoč padu forme i učinka, ponovo se našao među najboljim driblerima lige.

Diljem Europe zasigurno postoje klubovi u čiju se sportsku politiku uklapa kupovina igrača očiglednog potencijala i sirovog talenta poput Biuka. Trenutak je za Hajduk idealan. S Biukovim odlaskom neće izgubiti nekoga tko je nositelj igre i neizostavan dio rotacije, a cijene koje ovih dana kruže po medijima nalaze se uz bok najvećim prodajama u klupskoj povijesti.  

Josip Posavec

Zaboravljenog Posavca se nakon nesretnih problema s leđima ne može nazvati ni rezervnim golmanom, budući da je tu ulogu imao 37-godišnji Subašić. Prva opcija na Hajdukovim vratima i dalje bi trebao biti kapetan Lovre Kalinić koji se pokazao kao sigurnija opcija od Posavca u svim elementima izuzev igre nogom.

Foto: Miranda Cikotic/Pixsell

Aston Villa zasigurno ga ne vidi kao rješenje, a ulazi i u posljednju godinu ugovora s premierligašem, pa obnova posudbe u Hajduku ne bi trebala predstavljati problem. Mjesta za Posavca u ulozi Hajdukove 'jedinice' nema i stoga je najizgledniji njegov odlazak. Godinu dana prije isteka ugovora Transfermarkt ga procjenjuje na 300 tisuća eura.

Nikola Katić

Katić se kao i Kalinić u Hajduku nalazi na posudbi s Otoka, ali stoper Glasgow Rangersa se nije pokazao kao sigurna opcija. Stoperska pozicija generalno je bila jedna od onih s kojom je Hajduk imao najviše problema i pravedno je napomenuti kako u defenzivi ni Elez, Simić ili Ferro nisu pokazali da su naročito bolji od Katića.

Međutim, Josip Elez i Stefan Simić su pod ugovorima, a Portugalac Ferro uz sve mane u fazi obrane posjeduje elitne vještine u build-upu i rasponu dodavanja kakve se u HNL-u ne viđaju često. Neobnavljanje Katićeve posudbe trebao bi biti prvi potez u rješavanju stoperskog pitanja, a na ovoj poziciji definitivno se očekuju novi igrači.  

Alexander Kačaniklić 

Šveđanin balkanskih korijena bio je blizu odlaska u zimskom prijelaznom roku, ali je odbio ponudu Rosenborga i odlučio ostati u Hajduku kako bi sudjelovao u napadu na trofeje. Hajduk je do trofeja stigao, ali Kačaniklić u tome nije bio važan faktor, barem ne na terenu. 

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Eduok je također krilni igrač koji ove sezone nije igrao zbog ozljede, ali izglednije je da Nigerijac ostane u Splitu. Mnogi zaboravljaju da je svoju prvu HNL sezonu završio s 15 direktnih doprinosa za pogodak, a uz to je dvije godine mlađi od Kačaniklića. Kada obojica potpuno ozdrave, izglednije je kako će struka na Poljudu Eduoka odlučiti zadržati kao rotaciju u posljednjoj godini ugovora.

Kristian Dimitrov

Bugarski stoper najprije je nakon Dambrauskasovog dolaska otpisan na Poljudu, a bolje se nije proveo ni u rumunjskom Cluju gdje je otpremljen na posudbu. Ugovor s Hajdukom vrijedi mu do idućeg ljeta i njegova prodaja, ili odlazak na novu posudbu, bi uz oproštaj Nikole Katića trebala predstavljati početak rješavanja već spomenutog stoperskog pitanja.  

Dimitrios Diamantakos

Grčki napadač također ulazi u posljednju godinu ugovora. Njegovo ime još je jedno na dugom popisu nogometaša koji su ispali žrtve, a katkad i dežurni krivci u Hajduku koji je trenere mijenjao u prosjeku svakih pet mjeseci, a nerijetke su bile i rotacije na ostalim pozicijama u sportskom sektoru.

Diamantakos je doveden prije dvije godine u eri Ivana Kepčije i najavljivan je kao veliko pojačanje u napadu. Tijekom svojih 30 nastupa za Bijele pokazao je da desetak golova u 2. Bundesligi ipak ne garantira konkretan učinak na razini na koju pretendira Hajduk. Od siječnja je na posudbi u Izraelu gdje je zabio jedan gol i gotovo je sigurno da se neće naći na Hajdukovom popisu za ljetne pripreme. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.