VAR stručnjak objasnio zašto je dosuđen penal za Englesku

Foto: EPA

NAKON gotovo mjesec dana Europskog prvenstva u Njemačkoj, preostalo nam je samo finale. Drugi put u nizu do te faze stigla je Engleska. Momčad Garetha Southgatea u polufinalu je preokretom pobijedila Nizozemsku 2:1 i izborila ogled sa Španjolskom za trofej europskog prvaka. Nizozemci su rano poveli prekrasnim golom Xavija Simonsa, no Harry Kane je brzo uzvratio iz jedanaesterca. Kada se činilo da će susret ići u produžetke, ukazao se Ollie Watkins i pogodio u 90. minuti.

Dan nakon susreta, jedna od glavnih tema engleskih, ali i svjetskih medija je penal koji je sviran za Gordi Albion, a koji mnogi fanovi smatraju vrlo spornim. Podsjetimo, u toj situaciji Kane je pucao po golu Nizozemske, a Denzel Dumfries je neoprezno ušao u blok. Nakon što je engleski napadač već šutnuo loptu i promašio gol, u nastavku akcije došlo je do kontakta s Dumfriesovom nogom. Snimku penala pogledajte OVDJE.

Glavni sudac utakmice Felix Zwayer na prvu nije ništa sudio, no nakon pregleda snimke je pokazao na bijelu točku. Brojni engleski punditi, poput bivših igrača Garryja Nevillea i Jamieja Carraghera, složili su se da nije bio penal. Ipak, jedan VAR stručnjak pojasnio je odluku glavnog suca.

Zašto je sviran penal za Englesku?

Dale Johnson, VAR stručnjak, pojasnio je zašto su se oglasili iz VAR sobe i sugerirali sucu da dođe pogledati snimku. "Zašto je Dankertu sugerirano da je ovo penal? Zbog prirode Dumfriesovog starta, koji je imao krampon đona okrenut prema Kaneu dok je pokušao udariti loptu", započeo je Johnson.

"To se smatra neopreznim, bezobzirnim startom i to je ujedno i razlog zašto je igraču Nizozemske pokazan žuti karton. To je jedna situacija u nogometu gdje se start i nakon udarca može protumačiti kao prekršaj - onda kad je start bezobziran ili opasan", dodao je.

Na stadionu se odmah nakon odluke da je suđen penal na semaforu pojavilo i objašnjenje. "Penal - igrač Nizozemske broj 22 je počinio bezobziran start na protivnika u pokušaju da igra loptom", stajalo je na ekranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.