19-godišnji Luka Vugrač: Transplantacija mi je spasila život

Foto: Hina

DVODNEVNIM simpozijem u KBC-u Zagreb obilježavaju se godišnjice transplantacija u Hrvatskoj...

Prije 40 godina obavljena je prva transplantacija organa u Hrvatskoj i to bubrega, a od 2012. godine KBC Zagreb je regionalni centar transplantacijske medicine za Jugoistočnu Europu. Uzlet po broju obavljenih transplantacija dogodio se 2007. od kada je Hrvatska članica Eurotransplanta, međunarodne organizacije država čiji je ukupan broj stanovnika oko 130 milijuna.

Prve tipizacije tkiva obavljene su još 1973. godine, djelatnici KBC-a Zagreb sastavljali su tada registar koji je pisan rukom. Danas je tehnologija znatno uznapredovala, u okviru KBC-a Zagreb postoji banka krvotvornih matičnih stanica. Najhumanije što čovjek može napraviti je podariti nekome život, a Hrvatska je vodeća zemlja u svijetu po broju darivatelja organa na milijun stanovnika. Doktorica Jasna Brezak, voditeljica transplantacijskih programa KBC-a Zagreb zahvalila je obiteljima donatora.

"Rečenica koju često čujemo u takvim trenucima je sljedeća: molim vas kada ne možete pomoći mojem bliskom članu obitelji, pomozite onome kome možete", prenijela je svoja iskustva doktorica Brezak.

U KBC-u Zagreb danas se obavljaju komplicirani transplantacijski zahvati, a možda ćemo u budućnosti transplantirati mozak, rekao je doktor Boris Labar koji je 1983. obavio prvo presađivanje koštane srži.

"Kako će matične krvotvorne stanice postati središnji dio regenerativne medicine, ja vjerujem da ni trasplantacija mozga neće biti nemoguća, a onda s novom ili drugom pameću ja mislim da će nam svima biti bolje", našalio se doktor Labar.

Unazad pet godina u ovoj zagrebačkoj bolnici obavlja se ugradnja umjetnog srca odnosno mehaničke cirkulacijske potpore. Transplantacija srca spasila je život prije dvije godine sada 19-godišnjem Luki Vugraču koji je zahvatu podvrgnut nakon teške bolesti u trenutku kada je doživio kliničku smrt. Operacija je obavljena uspješno, a on se nakon dugotrajnog oporavka vratio normalnom životu.

"Završio sam u induciranoj komi, srce mi je stalo, pluća su mi stala i bila je borba za život. To mi je spasilo život, da nije bilo toga ne biste me danas ovdje slušali", rekao je mladić.

To je čudo, ocijenio je na otvorenju simpozija predsjednik Ivo Josipović.

"Kada su se dogodile prve transplantacije, nama skupa svima je to izgledalo kao znanstvena fantastika, a moram priznati i da meni to danas u dobrom dijelu izgleda kao čudo. Čudo koje ujedinjuje najviši stručni i znanstveni rad i odličnu organizaciju. To pokazuje da Hrvatska može, sasvim sigurno ne samo na ovom području nego i na drugim područjima", rekao je Josipović.

Nedavno je i sam Josipović operiran u KBC-u Zagreb, podvrgnut je zahvatu korekcije spuštenog kapka, ali nije koristio 'domaću pamet', nego je zbog toga doveden stručnjak iz Njemačke.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.