80 godina zatvora četvorici Hrvata u BiH bez razmatranja dokaza

BEZ RAZMATRANJA dokaza te iskaza svjedoka tužiteljstva i obrane, četvorica Hrvata iz BiH, Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević, osuđena su na ukupno 80 godina zatvora zbog ratnih zločina.

Problem je u tome što prvostupanjska presuda nije izražena u pismenoj formi, a predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso to je u pismenom priopćenju obrazložila obimom dokazne građe i svjedočanstava, piše portal pincom.info.

Četvoricu Hrvata teretilo se za izvršenje 60 kaznenih djela zločina protiv čovječnosti, a u postupku protiv njih je saslušano 85 svjedoka, četiri vještaka, te je u sudski spis uvedeno 347 materijalnih dokaza, navodi Kreso, objašnjavajući obim građe zbog kojeg presuda u pismenom obliku kasni.

Hrvatima i Srbima u BiH 3.000 godina zatvora, Bošnjacima ništa

Na taj slučaj upozorila je i nevladina organizacija Croatia Libertas, koja optužuje Sud BiH da je pod utjecajem bošnjačkog političkog kruga. Kao primjer navode nešto manje od 3.000 godina ukupnih zatvorskih kazni na koje su osuđeni Srbi i Hrvati u BiH, dok se istovremeno niti jedan Bošnjak ne nalazi u pritvoru zbog ratnih zločina.

"Indikativno je i da se osumnjičeni bošnjački ratni zločinci nalaze na visokim državnim funkcijama protiv kojih postoje svjedoci i dokazi, ali ih Tužiteljstvo BiH odbija procesuirati što ocjenjujemo skandaloznim", stoji u priopćenju Croatia Libertasa, koje prenosi pincom.info, u kojem se najavljuju i masovni prosvjedi te građanski neposluh, ukoliko se nastavi s takvom praksom.

K.S.
Foto: pincom.info

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.