Ekskluzivno: Skandal u Remetincu! Čuvari bez plaća za studeni, zatvor dužan 7,7 milijuna kuna!



KAKO ekskluzivno doznaje Index, poslovanje i odluke odgovornih osoba Zatvora u Zagrebu (Remetinec) predmet su interesa Državnog odvjetništva kao i policije. Naime, kako doznajemo, račun Zatvora trenutno se nalazi u minusu s tim da nepodmirene obveze trenutno iznose čak 7,7 milijuna kuna!

Voditeljica financija zatvora u Remetincu i njena pomoćnica su suspendirane zbog financijskih malverzacija. Protiv njih je pokrenut stegovni postupak.

Uzimali posudbe iz blagajne zatvora, sporni i troškovi "reprezentacije"

Interna revizija resornog Ministarstva pravosuđa otkrila je pravi kaos i anarhiju u financijskim izvještajima tog zatvora, a za posljednje četiri godine utvrđeno je niz nepravilnosti od čega se izdvaja ona da su upravitelji i načelnici Odjela u Remetincu uzimali novac iz blagajne zatvora i to na ime posudbe. Neke od tih "posudbi" nisu niti knjižene, no i da jesu riječ je poslovanju koje nije po zakonu.

Sporan je i niz troškova za "reprezentaciju" kojima se za sada ne može ući u trag, odnosno nije jasno u što je zapravo potrošen novac. U svakom slučaju, pred DORH-om i policijom veliki je posao utvrđivanja kako je došlo do "financijskog kaosa" u Remetincu.


Srazmjere "financijskog kaosa" mnogi od zaposlenika Zatvora osjetit će već na plaći za studeni jer će neki od njih primiti znatno umanjene iznose, a neki će ostati bez punog iznosa plaće! Interna revizija Ministarstva pravosuđa utvrdila je između ostalog da je računovodstvo zatvora mjesecima zaposlenicima uplaćivalo veće iznose nego što im pripadaju, a državni proračun oštećen je za gotovo 350 tisuća kuna!

Primali mjesečno u prosjeku 500 kuna više

Navodno su zaposlenici zatvora primali mjesečno oko 500 kuna veće plaće nego što su trebali. Obavijest o tome da će im biti smanjenje plaće zaposlenici su dočekali krajem ovog tjedna,  no mnogi su nezadovoljni jer smatraju da nisu krivi zbog propusta bivše Uprave koja je smijenjena u kolovozu ove godine.

Veliki dio informacija s kojima raspolaže Index potvrđene su iz Ministarstva pravosuđa, a kako su nam naglasili, o nepravilnostima utvrđenim u unutarnjem nadzoru Zatvora u Zagrebu upoznato je i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

Naime, Ministarstvo pravosuđa dobilo je u listopadu niz primjedbi o nepravilnostima u radu i poslovanju Zatvora u Zagrebu. Središnji ured Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa uputio je unutarnji nadzor u Zatvor u Zagrebu, a koji je završen tek nedavno.

Obračunavali suprotno zakonu


"Unutarnjim nadzorom utvrđene su određene nepravilnosti u poslovanju zatvora. Između ostalog, utvrđene su nepravilnosti u pogledu obračuna plaća i to na način da prilikom obračuna plaća nisu primjenjivani novi porezni razredi propisani Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak koji je stupio na snagu 1. ožujka 2012. godine", potvrđeno nam je iz Ministarstva pravosuđa. Iz Ministarstva je potvrđeno i da će biti rezanja plaća za studeni ove godine.

"Na plaći za mjesec studeni, kao zadnjoj plaći koja će biti isplaćena u 2012. godini, obavit će se konačni obračun poreza na dohodak. Iznos poreza, za kojeg se utvrdi da je službenicima i namještenicima Zatvora u Zagrebu na prethodnim plaća bio izračunat protivno zakonskim odredbama, bit će ustegnut prilikom isplate plaće za studeni i uplaćen u državni proračun", kažu nam iz Ministarstva pravosuđa.

Iznenađenje nakon uvida u stanje u zatvoru

Valja naglasiti kako je ministar pravosuđa Orsat Miljenić u kolovozu ove godine smijenio dosadašnjeg upravitelja zatvora u Remetincu Tomislava Kralja, a na njegovo mjesto imenovan je Jure Žulj. Novi upravitelj zatvora morao je prvo evidentirati stanje te o zatečenom stanju informirati Ministra. No, navodno su srazmjeri kaosa u financijama zatvora iznenadili mnoge. 

Kralj trenutno obnaša dužnost upravitelja kaznionice u Turopolju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.