Jeste li za K plus dijalizu?



IVICA TODORIĆ kupuje Polikliniku Nemetova u Zagrebu. Vijest je to koja se u hrvatskom medijskom prostoru pojavila ovog tjedna, a koja je posebno zainteresirala komentatora tjednika Novosti Igora Lasića, koji Todorićevu novu investiciju naziva "blagoviješću tjedna".

"Nije riječ isključivo o konkurentnosti u zdravstvenom biznisu općenito, nego i o samom Agrokoru, korporaciji s oko 35.000 radnika koji će - s obiteljima, zacijelo - iz shvatljivih razloga uvelike biti prinudno okrenuti s uslugama te poliklinike", piše Lasić koji Todorića uspoređuje s Henryjem Fordom, koji je svojim radnicima onomad prodavao automobile koji su sami proizvodili, dok je on prikupljao profit.

"Trofejni hrvatski postindustrijski kapitalac, međutim, čak neće morati organizirati izravnu proizvodnju bolesti da bi prodavao zdravlje; on je, kao i obično, prekupac. I nama ostalima vjerojatno će biti ponuđen raskošan asortiman s, recimo, K plus dijalizom, K plus ultrazvukom, K plus radioterapijom...", napisao je Lasić.

Todorićevo preuzimanje Poliklinike Nemetova, ističe komentator Novosti, potvrda je daljnje liberalizacije zdravstveno-osiguravateljskog tržišta u Hrvatskoj.

"A u dnevnom tisku ova je ekspanzija uspoređena s (poli)kliničkim poslovanjem najvećeg američkog i svjetskog trgovačkog lanca Walmart", piše Lasić, uz napomenu da je "i Walmart u Americi poznat po štetočinskoj ulozi u lokalnim zajednicama, dampinškoj nelojalnosti na tržištu, povlaštenoj poziciji kod državne uprave i produkciji - čisto dijagnostički - patološkog ukupnog socijalnog okruženja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.