Kinezi kupili Segway

Foto: segway.com

KINESKA tvrtka Ninebot koja se bavi transportom i robotikom u srijedu je kupila američkog rivala Segway Inc., kompaniju čiji je samo-balansirajući skuter predstavljao tehnološko čudo na početku tisućljeća, no čija je popularnost vremenom opala.

Financijski detalji ugovora nisu otkriveni, ali je izvršni direktor Ninebota Gao Lufeng na konferenciji za novinare u Pekingu rekao da su proizvođač pametnih telefona Xiaomi Inc i investicijska tvrtka Sequoia Capital China investirali 80 milijuna dolara u njegovu tvrtku kako bi pomogli u akviziciji.

Ninebot, koji već ima nekolicinu samo-balansirajućih skutera, uključujući model bez upravljača poznat kao "One", kaže da je njegova tvrtka nakon preuzimanja Segwaya u posjedu "najiscrpnije linije proizvoda u industriji".

Neil Shan iz Sequoia Capital China koji je podržao akviziciju nije skrivao nacionalni ponos zbog preuzimanja američke kompanije, piše Reuters.

"Ja već dugo mislim da kineske tvrtke trebaju imati više hrabrosti," rekao je Shen, koji slovi kao jedan od najeminentnijih kineskih investitora u tehnologiju. "Ova akvizicija pokazuje kinesko samopouzdanje."

Izumitelj Dean Kamen je 2001. godine tvrdio da će Segway donijeti revoluciju u transportu na način na koji su to učinili automobili, no njegova predviđanja nisu zaživjela u stvarnosti iako je skuter postao svojevrsna ikona tadašnje pop kulture.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.