Kuba se pohvalila: Imamo dvostruko manje političkih zatvorenika

Foto:FaH

KUBANSKE  vlasti trenutno drže 60 "političkih zatvorenika", upola manje nego prošle godine, objavilo je u petak Kubansko povjerenstvo za ljudska prava.

Organizacija koju je vlast zabranila ali je tolerira nabraja ukupno 71 osobu osuđenu ili optuženu "zbog političkih motiva", od kojih se 11 nalazi na uvjetnoj slobodi.

Ta "brojka odgovara polovici slučajeva zabilježenih prije godinu dana (114), ali opasnost od povećanja ostaje prisutna jer režim nastavlja kažnjavati ostvarivanje svih civilnih i političkih prava", osudilo je Povjerenstvo.

U prosincu i siječnju, s najavom bliskijih odnosa sa SAD-om, Kuba je pristupila "humanitarnom" oslobađanju 53 zatvorenika s liste koju je sastavio Washington, smatrajući ih političkim zatvorenicima.

Na listi koju je u petak objavila organizacija nalazi se desetak pripadnika Patriotskog saveza Kube. Ona uključuje i dvadesetak osuđenih za "zločine protiv države" među kojima nekadašnjeg diplomata Miguela Alvareza koji od 2012. služi kaznu zatvora od 25 godina zbog navodne špijunaže.

Nijednog od zatvorenika nije zasad svrstala među političke zatvorenike nevladina organizacija Amnesty International koja trenutno ne bilježi nijednog zatvorenika u toj kategoriji na Kubi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.