Mali nakladnici: "Djeca ne smiju prodavati knjige bez računa"

ZAJEDNICA specijaliziranih nakladnika školskih udžbenika od Vlade traži da se u Zakon o udžbenicima uvrste njihovi zahtjevi.

Konkretno, ukidanje odredbe o 10-postotnoj zastupljenosti, zabranu korištenja fotokopiranih udžbenika, individualni odabir literature od svakog učitelja, slobodno formiranje cijena udžbenika te jednostavniji postupak odabira knjiga. Tvrde da im je ministar Željko Jovanović obećao Zakonom zabraniti korištenje fotokopiranih udžbenika.

"Neke koje nisu sadržane u njihovom prijedlogu su odabir udžbenika na nivou učitelja svakog od sebe te da se Ministarstvo aktivnije uputi u borbu protiv korupcije u procesu odabira", rekao je predsjednik Grupacije Robert Šipek.

Osvrnuli su se i na razmjenu udžbenika među generacijama. "Razmjena knjiga je dozvoljena jer razmjena nije ekonomska kategorija. Prodaja knjiga bez računa je logično po zakonu zabranjena. Prema tome, mislim, ako dozvolite buvljak, morate za to imati zakonsku osnovu, trenutno zakonske osnove za to nema", istaknuo je Neven Antičević, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske.

Mnogima je ipak teško, a nekima nemoguće, izdvojiti novac za nove udžbenike, pa kupuju rabljene na tzv. burzi knjiga. Mali nakladnici smatraju da bi to pitanje trebalo riješiti socijalnom politikom, poput primjerice besplatnih školskih knjiga za obitelji čija su primanja 20 posto niža od prosjeka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.