Mamić će studente učiti kako da postanu "uspješni" poput njega

Foto: Index; Screenshot

U ZEMLJI apsurda koju svakodnevno napušta vojska mladih i sposobnih u potrazi za bilo kakvom prilikom za normalan život, bilo je samo pitanje vremena kada će se pojaviti i ovakav oglas:

"Pozivamo Vas na predavanja koje će održati izvršni (do)predsjednik najtrofejnijeg i financijski najstabilnijeg hrvatskog nogometnog kluba, Zdravko Mamić, na temu - Tajne poslovanja najuspješnijeg i financijski najstabilnijeg kluba u regiji".

Nije šala. Zdravko Mamić će u utorak 14. listopada u prostorijama Hrvatske gospodarske komore održati predavanje o navedenoj temi, a slušat će ga studenti, diplomanti MBA studija u Hrvatskoj i oni koji su spremni platiti 50 kuna.



"Kao predsjednik uprave najuspješnijeg i financijski najstabilnijeg kluba u regiji g. Mamić će pričati o tome kako je biti prvi čovjek i operativac tako velike tvrtke. Poslovanje sportskog kluba je ipak nešto drugačije od drugih sektora jer je veliki dio prihoda varijabilan; posebno u Hrvatskoj i na primjeru Dinama. Naime,  ekonomska situacija u svijetu i Hrvatskoj utjecala je i na sportske klubove i njihovo poslovanje, a to je kod Dinama posebno izraženo jer klub nema prihode kao ostali klubovi istog ili sličnog ranga. Konkretno, najveći dio budžeta nogometnih klubova iz Njemačke, Engleske, Španjolske, Austrije, Švicarske i ostalih razvijenih zemalja sastoji se od televizijskih prava, prodanih ulaznica, ugostiteljstva na stadionima, marketinga i prodaje navijačkih artikala, a sve to u Dinamu ne čini niti 5 % potrebnog budžeta za održavanje ovako visokog nivoa. Kako, na kojim tržištima i na koji način Dinamo prihoduje sredstva pomoću kojih uvjerljivo dominiraju regijom posljednje desetljeće? To i još puno zanimljivosti iz privatnog života te "poslovne trikove" otkrit će gospodin Mamić na predavanju", stoji u pozivu na predavanje.

Prošlog mjeseca predavanje o upravljanju gradom održao Mamićev glavni "mecena" Milan Bandić


Predavanje organizira Udruga polaznika i diplomanata MBA studija Croatia koja u Hrvatskoj djeluje od 2009. godine. MBA Croatia je organizacija akademski obrazovanih stručnjaka koji pohađaju ili su završili neki od MBA (Master of business administration) studija, kako se predstavljaju na službenoj stranici. Među ciljevima udruge navodi se pomoć i suradnja članova u unaprjeđivanju i promoviranju MBA studija te edukaciji i profesionalnom razvoju. Redovito organiziraju slična predavanja stručnjaka iz menadžmenta, ekonomije i politike, a prošlog mjeseca svoje predavanje o upravljanju gradom održao je i Mamićev glavni "mecena" Milan Bandić.

Upravo je zagrebački gradonačelnik omogućio Mamićevu diktaturu u Dinamu hraneći ga milijunima iz gradskog proračuna i pružajući mu zaštitu u gradskim institucijama.

Da bi apsurd bio veći, Mamića je MBA Croatia predstavila kao vlasnika "najdražeg kluba" iako je Dinamo još uvijek neprofitna udruga građana. Evo što su napisali: 

"O predavaču: Zdravko Mamić rođen je 16.7.1959. u Bjelovaru, a od samog početka bio je vezan uz nogomet i Dinamo. Sam se bavio nogometom u mlađim danima, a iako mnogi pričaju kako je bio talentiran svoj vrhunac dosegnuo je van terena; naravno, također u nogometu. Desetljećima je bio vezan uz Dinamo, a gotovo da nema funkcije koju nije obavljao: od navijača, predsjednika pa do vlasnika najdražeg kluba. Izvršni (do)predsjednik kluba postaje 2003.godine i zajedno s predsjednikom Mirkom Barišićem počinje prvo sanaciju golemih dugova, a potom i streloviti uspon Modrih. Dinamo je tako danas, 11 godina kasnije, uvjerljivo najtrofejniji hrvatski, a financijski najstabilniji klub u regiji te stalni sudionik UEFA natjecanja. Naravno, upravo fantastičan smisao za posao, prepoznavanje igrača i brojne druge kvalitete koje krase jednog od najboljih nogometnih djelatnika u povijesti naše države svakako su zaslužni za Dinamo kakav danas imamo".

Alternativnu verziju realnosti o usponu Zdravka Mamića i njegovoj vladavini u Dinamu možete pročitati u kompilaciji koju su složili Dinamovi navijači: Kronologija jednog ludila 1, 2 i 3. Čovjek koji je vlastitim ponašanjem i načinom "poslovanja" ispraznio maksimirski stadion, zaratio navijače Dinama, nasiljem i prijetnjama pregovarao kod sklapanja poslova, ugovora, transfera, koji je uveo diktaturu u neprofitnu udrugu građana koja zarađuje milijune, a financiraju je građani, onaj kojemu je sportska inspekcija utvrdila nepravilnosti u načinu rada kluba, i još važnije, kojemu je sud nepravomoćno presudio zbog zelenaškog ugovora s Eduardom da Silvom, projektom koji je Mamiće lansirao u menadžersku "elitu" - e taj čovjek će predavati budućim menadžerima. Kažu, Mamić će otkriti i par "poslovnih trikova", i sve za cijenu jedne Dinamove utakmice.

"Mogli ste odmah i Vidoševića i Keruma zvat"

Vijest se brzo proširila društvenim mrežama, a komentari su bili ovakvi:

"Možete li mi objasniti kako to da ste gospodina Zdravka Mamića predstavili kao vlasnika kluba, obzirom da je GNK Dinamo udruga građana, a po zakonskom okviru u RH vezanom uz udruge građana nitko ne može biti vlasnik iste? Zašto u samom pozivu ispadate teške, ali baš teške neznalice? btw, šaljem dopis svim europskim MBA organizacijama kakvu personu pozivate na svoje predavanje i lažno predstavljate."

"Trebali ste pozvati Abu Bakr al-Baghdadija da nam objasni kako stvoriti modernu i uspješnu državu. Uspješan čovjek čujem. Uzor, baš kao gospodin Mamić".


"Mamić smeće trebao bi držat predavanja u zatvoru a ne u HGK. Mogli ste odmah i Vidoševića i Keruma zvat. Ovo nisu poslovni uspjesi nego javni kriminal i muljaže na štetu građana."

"Sram Vas bilo. Kako uzeti gradski novac i oprati ga. To je tema predavanja. Kakvi ste vi debili"

"Gost iznenađenje: naš veliki prijatelj, Joca Amsterdam"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.