Obama: Ebola izmiče kontroli, to je prijetnja svjetskoj sigurnosti

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama rekao je u utorak da epidemija ebole u zapadnoj Africi "izmiče kontroli" te je zatražio od međunarodne zajednice da što brže djeluje kako bi se zaustavilo širenje smrtonosne bolesti.

"Svijet ima odgovornost učiniti više", rekao je, dodajući da su SAD spremne odigrati vodeću ulogu pred epidemijom koja napreduje "eksponencijalnom brzinom". Naglasio je da bi brzi međunarodni napori mogli spasiti od zaraze stotina tisuća ljudi.

"To je epidemija koja nije samo prijetnja regionalnoj sigurnosti, to je potencijalna prijetnja svjetskoj sigurnosti", upozorio je Obama, predstavljajući u Centru za prevenciju i kontrolu bolesti u Atlanti glavne crte američkog akcijskog plana.

Najavio je formiranje zračnog mosta kako bi se brže uputilo osoblje i oprema u zapadnu Afriku, kao i bazu u Senegalu koja bi pomogla da se "brže distribuira pomoć na terenu". Predsjednik Obama kazao je da bi se trebalo utemeljiti i vojno zapovjedništvo u Liberiji koje bi poduprlo napore u regiji.

Ranije je jedan američki dužnosnik kazao da će predsjednik Obama poslati 3.000 osoba u zapadnu Afriku kako bi se izgradili centri za liječenje i obučili tamošnji zdravstveni radnici kako pokušati zaustaviti širenje ebole.

Obama je također rekao da je mogućnost da dođe do epidemije u Sjedinjenim Državama iznimno mala.

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je u utorak da je dosad od ebole umrla 2.461 osoba u zapadnoj Africi, a 4.985 je oboljelo.

Ebola bi Afriku mogla stajati milijarde dolara

Zapadnoafrička bi gospodarstva do kraja godine mogla zbog ebole izgubiti milijarde dolara ukoliko se zaraza ne zaustavi, pokazuju rezultati analize Svjetske banke objavljeni u srijedu u Washingtonu.

Sporo zaustavljanje smrtonosnog virusa u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu moglo bi dovesti do većeg rasta zaraze u tome području, poglavito kroz turizam i trgovinu.

U najgorem slučaju, gospodarski rast u Gvineji mogao bi iduće godine pasti za 2,3 posto, dok bi pad u Sijera Leoneu mogao iznositi 8,9 posto. Najgore bi mogla biti pogođena Liberija, padom od 11,7 posto iduće godine.

"Zaista trebamo pojačati naš odgovor, a ovo nam istraživanje pokazuje da je vrijeme važno", izjavio je novinarima predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim.

U najboljem slučaju, te bi zemlje trebale "masivno" pojačati svoju reakciju na zarazu kako bi se zaraza zaustavila u sljedećih četiri do šest mjeseci, procjenjuje Svjetska banka.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da je potrebna milijarda dolara kako bi se ograničilo širenje ebole. "To (milijardu dolara) je nešto što trebamo sada, a moglo bi se jako povećati ukoliko brzo ne odgovorimo", rekao je Kim.

Sjedinjene Države najavile su u utorak slanje 3.000 vojnika u borbu protiv širenja zaraze.

Sama Svjetska banka obećala je oko 200 milijuna dolara pomoći uglavnom za hitne slučajeve u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, trima državama koje su najviše pogođene ebolom.

MMF traži 127 milijuna dolara za zemlje pogođene ebolom

Gvineja, Liberija i Sijera Leona mogli bi dobiti još 127 milijuna dolara pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi se suočili s najgorom do sada epidemijom ebole, objavio je u srijedu MMF.

Predloženi paket, što ga izvršni odbor MMF-a tek treba odobriti, mogao bi pomoći tim zemljama da premoste teškoće idućih šest do devet mjeseci koje fond procjenjuje na ukupno 300 milijuna dolara.

"Epidemija je velika ljudska, društvena i gospodarska kriza koja zahtijeva odlučan odgovor međunarodne zajednice", rekla je direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Gvineja, Liberija i Sijera Leone su među najsiromašnijim državama u svojoj regiji, a najteže su pogođene najvećom epidemijom ebole nakon one iz 1976. koja je usmrtila gotovo 2500 ljudi.

Predloženi paket pomoći bit će proširenje postojećih programa koje te zemlje već imaju s MMF-om: Gvineja od 200 milijuna dolara, te Liberija i Sijera Leone 80, odnosno 96 milijuna dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.