Počeli 13. Dani meda na Trgu bana Jelačića

Ilustracija: freeimages.com

POČELI su 13. Dani meda na Trgu bana Jelačića u organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza i zagrebačke pčelarske udruge pod pokroviteljstvom Grada. Svoje štandove postavilo je oko 50 izlagača. Osim raznih vrsta meda, bit će tu i puno ostalih medenih poslastica.
 

"Medne mješavine i sve ono što pčelari nude. Bit će tu i kolača, medenjaka, sve gdje je med prisutan", rekao je Tomislav Gerić, tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Gerić kaže da će se svi posjetitelji sajma moći upoznati i s ljekovitim svojstvima meda. Svaka vrsta na svoj način pomaže u očuvanju našeg zdravlja:

"Kadulja je jako dobra za dišne puteve. blag okus bagremovog meda smiruje, jako je dobar za djecu za pred spavanje. Dobro je konzumirati i med od lipe jer potiče dobru cirkulaciju. Kestenov med je jako dobar u gastroenterološkim problemima. Propolis kao prirodni antibiotik...", dodaje Gerić.

"Želimo pčelarima da prežive ovu godinu"

Ova je godina zbog lošeg vremena i puno kiše za hrvatske pčelare bila loša. Ipak, domaći kupci to ne bi trebali osjetiti, kao ni povećanje cijena napominje Gerić.

Dane meda otvorila je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek...

"Građani grada Zagreba imaju priliku od proizvođača i pčelara dobiti doista najbolji proizvod, kupiti ga ovdje u središtu grada, ne moraju putovati do tih OPG-ova. Prema tome, i jedni i drugi su na dobitku", rekla je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek.

Grad Zagreb povećao je potpore za svoje pčelare i proizvođače s 30 na 75% opravdanih troškova, napominje Emil Tuk, pročelnik gradskog ureda za poljoprivredu...

"Vjerujemo da će ovih dana oni plasirati svoje proizvode našim sugrađanima koji vole domaći med. Tu ima različitih varijanti meda i proizvoda od meda. U direktnoj komunikaciji sa proizvođačima svatko može naći svoj omiljeni medni proizvod. Ova godina je bila zaista teška, tako da želimo pčelarima da prežive ovu godinu. U idućoj se nadamo da će biti bolje što se tiče vremenskih uvjeta", rekao je Tuk.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.