Postrojenje u Rakitju reciklira asfalt: "Na godišnjoj razini uštedi se do 15 milijuna kuna"

Foto: Srđan Vrančić / Cropix

POSTROJENJE u Rakitju koje koristi najsuvremeniju tehnologiju reciklaže asfalta danas je pušteno u rad.

Na svečanom puštanju u rad, direktor podružnice Zagrebačke ceste, Alen Gospočić otkrio je gdje ćemo u Zagrebu moći vidjeti reciklirani asfalt.

"Zadaća Zagrebačkih cesta je u narednih nekoliko godina asfaltirati sve makadamske hodnike i ući u gradske četvrt gdje već godinama nije održavan asfalt. Danas ćemo tu priču završtiti i krenuti na posao sa malim ulicama u gradskim četvrtima", rekao je Gospočić i naglasio kako između recikliranog i običnog asfalta nema nikakve razlike, te da Nijemci i Nordijci ovakvu tehnologiju koriste zadnjih dvadeset godina. Reciklaža asfalta donijet će i uštede, istaknuo je Gospočić.

"Na godišnjoj razini ušteda samom reciklažom je između 10 i 15 milijuna kuna. Ovisno o investicija koje nam grad daje", izjavio je Gospočić.

U probnom radu reciklirano je već pet tisuća tona materijala, a cijelu proceduru zaposlenici Zagrebačkih cesta naučili su od njemačkih stručnjaka. Osim Gospočića, na svečanom otvorenju reciklažne asfaltne baze bio je i gradonačelnik zagreba Milan Bandić.

"Ovo je najmodernije u Europi. Sretan sam jer ovdje imamo kapacitete da asfaltiramo pola Hrvatske, ne samo Zagreb i županiju. Investicija od 40-ak milijuna kuna rezultirat će da za četiri, pet godina tu investiciju vratimo", izjavio je Bandić.

Rijetke države i gradovi svijeta mogu se pohvaliti ovakvom tehnologijom za recikliranje asfalta, a zajedno sa starim postrojenjem, nova baza zadovoljiti će zahtjeve Zagreba i bliže okolice u narednih 30 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.