Skupu mađarsku vodu studentima prodaje - Todorić!

Foto: Facebook/Hina

NAKON što se jedan student požalio na skupu vodu porijeklom iz Mađarske koja se prodaje u menzi Studentskog doma "Stjepan Radić" (Sava) u Zagrebu, odlučili smo provjeriti zašto se studentima vodu prodaje po cijenama znatno većima od tržišnih. U zagrebačkom Studentskom centru pravdaju se kako je sve prema zakonu i kako je Konzum, koji dobavlja vodu iz Mađarske, bio najjeftiniji ponuđač.


Zanimljivo je kako se bočicu od pola litre vode "Akvia" (jedan od brendova u vlasništvu Jamnice koja je članica Agrokor Grupe) u menzi prodaje po cijeni od 4,50 kuna, dok tu istu vodu u tri puta većem pakiranju - od litru i pol, Ivica Todorić u svojim trgovačkim lancima prodaje po cijeni od 3,99 kuna.

SC: Kriterij za odabir ponude bio je najniža cijena

"SC u Zagrebu proveo je otvoreni postupak javne nabave bezalkoholnih pića i vode (postupak u kojem svaki zainteresirani gospodarski subjekt može podnijeti ponudu - čl. 2. st. 1. t. 15. Zakona o javnoj nabavi). Sukladno članku 82. st. 1. točka 2. ZJN kriterij za odabir ponude bio je najniža cijena ponude.

U predmetnom postupku JN pristiglo je ukupno pet (5) ponuda koje su sve ocijenjene kao valjane odnosno sukladne Dokumentaciji za nadmetanje. Nakon rangiranja ponuda prema gore navedenom kriteriju odabira, redoslijed je sljedeći:

1. KONZUM d.d., 10000 Zagreb, Marijana Čavića 1a
2. BIONATURA BIDON VODE d.o.o., 10040 Zagreb, Rakitnica
3. PODRAVKA d.d., 48000 Koprivnica, Ante Starčevića 32
4. JAMNICA d.d., 10000 Zagreb, Getaldićeva 3
5. VIVA d.o.o., 20215 Gruda, Gruda bb.

Nakon proteka zakonskog roka mirovanja s najpovoljnijim ponuditeljem KONZUM d.d. sklopljen je 27.03.2014. godine ugovor o javnoj nabavi.

Sukladno odredbi čl. 3. st. 1 Zakona o javnoj nabavi, prilikom provođenja postupaka javne nabave, naručitelj je obvezan u odnosu na sve gospodarske subjekte poštivati: Načelo slobode kretanja roba, Načelo slobode poslovnog nastana, Načelo slobode pružanja usluga, kao i Načelo tržišnog natjecanja, Načelo jednakog tretmana, Načelo zabrane diskriminacije, Načelo uzajamnog priznavanja, Načelo razmjernosti i Načelo transparentnosti.

I u predmetnom postupku javne nabave, prilikom odabira najpovoljnije ponude Studentski centar u Zagrebu, kao javni naručitelj poštivao je sva gore navedena načela javne nabave", stoji u odgovoru šefa Odjela nabave SC-a, Renata Kramarića.

Vladu ne brine što država subvencionira skupu vodu

S obzirom da država subvencionira studentsku prehranu u menzama, zatražili smo i komentar Vlade na ovaj slučaj, ali njih očito ne brine što je cijena znatno veća od tržišne.

"Studentski centri imaju status pravne osobe koja samostalno odlučuje o svojem financijskom poslovanju i o planu nabave, uključujući i plan nabave potrebnih namirnica za rad studentskih restorana te ista podliježe usvojenom planu nabave centra i zakonskim propisima koji reguliraju javnu nabavu. Koliko smo informirani, SC Zagreb je sukladno Zakonu proveo otvoreni postupak javne nabave bezalkoholnih pića i vode (postupak u kojem svaki zainteresirani gospodarski subjekt može podnijeti ponudu - čl. 2. st. 1. t. 15. Zakona o javnoj nabavi). SC Zagreb pri tome je poštivao sva načela javne nabave te sukladno članku 82. st. 1. točka 2. Zakona o javnoj nabavi odabrao ponuditelja čija je ponuda imala najnižu cijenu", stoji u odgovoru Vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.