Stigli i konačni rezultati: HDZ ostao na šest, SDP na pet mjesta, jedno Laburistima

Foto: izbori.hr

PREDSJEDNIK Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin objavio je i konačne rezultate glasovanja za Europski parlament. Na izbore je izašlo 20, 84% građana, a za Europski parlament izabrali su 6 kandidata s liste HDZ-ove koalicije, 5 s SDP-ove i jednog Laburista.


"Privilegiranih glasova, da tako kažem, glasova kojima su birači dali prednost jednom od kandidata na listiću bilo je 507 606, što znači da smo na 68,46% imali preferencijalnu odluku, dakle birači su iskoristili to svoje pravo", kazao je predsjednik DIP-a.

Najviše preferencijalnih glasova dobio je Tonino Picula, a nakon njega Ruža Tomašić.

U 12 sati počeli su teći rokovi za prigovor. U idućih 48 sati može se podnijeti prigovor na postupak izbora koji je objavljen, a DIP na taj prigovor mora odgovoriti u daljnjih 48 sati.

Teku i rokovi za objavu financijskih izvješća. Stranke i nositelji lista grupe birača koji su sudjelovali na izborima dužni su, najkasnije 30 dana nakon održanih izbora, do 14. svibnja 2013. javno objaviti i dostaviti financijske izvještaje Državnom izbornom povjerenstvu.

Ono je, pored ostalog, zaduženo i za donošenje odluke, to jest administrativne sankcije (potpuni ili djelomični gubitak naknade troškova ili obustavu isplate naknade troškova) za kršenje Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe odluku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.