Šuker: Na Vladi se nije moglo glasati protiv; Sanader: Nije točno!; Turudić: A čemu su služile sjednice Vlade?!

WOLFGANG KULTERER u Zagrebu je, kako kaže, upoznao Eugena Laxu. Bivši šef Hypo banke s famoznim Laxom je, prema svjedočenju koje je dao u procesu protiv Ive Sanadera, popio kavu nakon jednog sastanka u Ministarstvu vanjskih poslova.

> Tijek suđenja

Tada mu je Laxa, tvrdi Kulterer, rekao da mu mora isplatiti proviziju od pet posto u sklopu kredita koji je Hypo banka osigurala MVP-u. Bivši šef Hypo banke potvrdio je da je u kontakt s Hrvatskom stupio preko bivšeg austrijskog šefa diplomacije Alojza Mocka, a uvjeren je da je za kredit morao znati i Franjo Tuđman.

Mnogi detalji čitavih pregovora su mu, međutim, bili izuzetno mutni. Pravdao se da je prošlo 18 godina i da se ne može svega sjetiti. Sastanka s Laxom se, kako kaže, prisjetio tek naknadno, nakon što je počeo proučavati dokumentaciju vezanu uz slučaj.

Sanadera u svom iskazu Kulterer praktički nije ni spomenuo. Rekao je tek da ga je sa Sanaderom upoznao Mate Granić, te da je njegov doprinos pregovorima bio dragocjen zbog dobrog znanja njemačkog jezika. Ispitivanje Kulterera nastavit će se iduću srijedu, 7. ožujka, s obzirom da je danas oko podneva morao helikopterom odletjeti za Beč zbog "neodgodivih obveza".

Čemu služi Vlada?

Najzanimljiviji dio ročišta ipak je ponudio bivši ministar financija Ivan Šuker. U svom iskazu Šuker je potvrdio većinu dosadašnjih navoda o pregovorima između Vlade i MOL-a, vezano uz reviziju međudioničarskog ugovora u Ini.


Šuker je tvrdio da se nije slagao s uvjetima koji su dogovoreni, ali na Vladi je ipak glasao za ugovor. Bilo je to, kako kaže, sasvim normalno. "Odluke su se uvijek donosile jednoglasno jer se vjerovalo stavu resornog ministra", kazao je Šuker i isprovocirao reakciju suca Ivana Turudića.

"Čemu su onda služile sjednice Vlade? Radi javnosti? Zbog čega se održavaju sjednice Vlade", pitao je Turudić. "Sjednice Vlade su služile da se na njima donesu odluke", odgovorio je Šuker. Sanader je, pak, kontrirao, ustvrdivši da to nije točno: "Bilo je i odluka oko kojih se nisu složili svi članovi Vlade".

"Ako budemo tražili logiku, izgubit ćemo se"

Planuo je Turudić i nakon što je Sanader pitao Šukera da mu objasni "logiku odlučivanja" u postupku oko imenovanja članova užeg povjerenstva za pregovora. Šuker je rekao da ne može reći što je bilo logično, a što nije, jer na navedenoj sjednici nije bio.

No, alternativno viđenje opet je ponudio Turudić. "Teško je naći logiku na sjednici Vlade na kojoj nitko nije glasao protiv. Mi govorimo o glasanju, koje nije glasanje. Ako budemo tražili logiku, izgubit ćemo se", kazao je temperamentni sudac.

Sanader se zanimao za Inu i nakon ostavke


Šuker je otkrio i da se Sanader za pregovore oko Ine interesirao i nakon što je podnio ostavku. Prisjetio se da ga je tadašnja premijerka Jadranka Kosor, u drugoj polovici 2009. godine, poslala u središnjicu HDZ-a na sastanak sa Sanaderom.

"Tamo su me dočekali Sanader i Damir Polančec, o nečem su razgovarali", kaže Šuker, te dodaje da ga je Sanader pitao što će biti s plinskim biznisom. "Objasnio sam mu da država trenutno zbog općeg stanja, jer smo uvodili krizni porez, povećavali PDV i rezali troškove, trenutno ne može na sebe preuzeti tu obvezu", kazao je Šuker.

U prostorije HDZ-a zatim je pozvan i šef MOL-a Zsolt Hernadi, kojem je Šuker ponovio isto što je ranije rekao Sanaderu. Dogovoreno je da se preuzimanje plinskog biznisa, na što se Vlada ugovorom obvezala, odgodi za godinu dana. Taj posao do danas ipak nije realiziran.

Proces protiv bivšeg premijera i šefa HDZ-a nastavlja se idućeg tjedna, kada će najprije svjedočiti Kulterer, a zatim će, u srijedu i četvrtak, svoj dugo iščekivani iskaz dati Robert Ježić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.