"Živim u zemlji nesposobne Vlade i korupcije"

Foto: Hina

"UMJESTO da budem ponosna na to što sam rođena kao Hrvatica, mene je postalo sram. Živim u zemlji nesposobne vlade, korupcije, laži i zemlje bez morala. Tko ste Vi da nas upropaštavate i kradete? Izabrani ste od ovog naroda da nas uzdignete, a ne pokopate!

Kako je vama lako optuživati privatnike i obične građane, a pri tome ne imati obraz s kojim bi se pogledali u ogledalo i priznali sebi da ste NESPOSOBNI. Kome nije u interesu da se razvija, širi i zarađuje? Privatnicima je to u krvi, ali sa takvom vladom koja je svojim nametima i parafiskalnim naknadama onemogućila razvoj gospodarstva.

Kada bi smanjili ukupne porezne i parafiskalne namete, uveli vinjete sa cijenom kao u Austriji ili Sloveniji, smanjili davanja na plaću, smanjili administraciju itd... gospodarstvo bi se pokrenulo sa mrtve točke.

Ali ovakvom politikom koju Vi vodite, u Hrvatskoj će propasti i ono malo gospodarstvenika i ostat ćete sami sa svojim državnim aparatom, agencijama i administracijom. Zanima me kako ćete onda funkcionirati? Ne zaboravite da vas narod plaća i da ste vi ovdje radi nas, a ne radi sebe...", napisala je jedna ogorčena građanka Vladi RH na Facebooku.


A evo i utopističkog odgovora kojeg joj je uputila Vlada...

"Svaki dan radimo samo s jednom mišlju - da ova zemlja dobije novu priliku, da svi zajedno s malo više vjere i optimizma živimo i preživimo ovo vrijeme odricanja"


"Vlada je ovdje zbog građana, znamo da su nas građani izabrali, dali nam povjerenje. Duboko to poštujemo i svaki dan činimo sve kako bi Hrvatska postala uređenije i poželjnije mjesto za život. Znamo da je ljudima teško i da su mnogi iscrpili financijske zalihe, da polako gube vjeru da može biti bolje, i zbog toga svaki dan radimo samo s jednom mišlju - da ova zemlja dobije novu priliku, da svi zajedno s malo više vjere i optimizma živimo i preživimo ovo vrijeme odricanja.

Samo uređena država, sa svim svojim specifičnostima, može se ponovno podići na noge i postati konkurentnija, uspješnija i sretnija. Na gotovo svim područjima koje su u nadležnosti Vlade krenulo se s početkom mandata u sređivanje nereda i kaosa. Prije svega, počelo se s uvođenjem reda u državne financije. Servisiranje prikrivenih i naslijeđenih dugova iz prošlih vremena, odnosno kamata za te dugove koji proždiru proračun i proždirat će proračune i sljedećih Vlada, najveći je problem državnih financija. Ova zemlja više ne može trošiti više nego privređuje. Premalo nas radi, previše je ljudi ovisno o državi, premalo proizvodimo. To ne možemo promijeniti preko noći, jer u gospodarstvu se čuda ne događaju.

Donijeli smo Zakon o potrošačkom kreditiranju zahvaljujući kojem građani s podivljalim kamatama na švicarce sada lakše dišu, jer su im pale rate kredita. Uveli smo fiskalizaciju, a sustav funkcionira besprijekorno, prekupci izdaju račune, kumice nesmetano prodaju svoje proizvode, odvjetnicima nitko nije ugrozio povjerljiv odnos s klijentom, a iza nas je jedna od najboljih, ako ne i najbolja turistička sezona.

Reforma socijalnog sustava krenula je punim zamahom. Konačno imamo Registar korisnika prava iz sustava socijalne skrbi. Danas napokon možemo vidjeti tko vara državu , uzimajući socijalnu pomoć na koju nema pravo. Zahvaljujući redu, sada najugroženiji imaju veću socijalnu naknadu. Uveli smo zajamčenu minimalnu naknadu koja obuhvaća dosadašnje 4 naknade.

Svjesni smo da postojeći zdravstveni sustav nije u svim segmentima tako lako dostupan kao što bi trebao biti, a istovremeno je operativno i financijski neodrživ, neusklađen je s međunarodnom praksom. Uveli smo sanacijska vijeća i stari dugovi su sanirani, ali i dalje postoje ozbiljne teškoće u svakodnevnom poslovanju. Masterplan bolnica će redefinirati nacionalnu mrežu bolnica i stvoriti preduvjete za restrukturiranje samih zdravstvenih ustanova, očekujemo do kraja veljače. Smanjit će se ukupni opseg mreže, smanjit će se kapaciteti bolnica ne dovodeći u pitanje pri tome kvalitetu, efikasnost i dostupnost zdravstvenih usluga građanima.

Sredili smo popis birača, a konačno imamo Registar branitelja, na ponos svim časnim neznanim i znanim junacima Domovinskoga rata.

Država je konačno popisala i objavila svu svoju imovinu i donijela strategiju njezinog upravljanja. Također, zaprimljeno je više od 820 tisuća zahtjeva za legalizaciju objekata. To samo pokazuje da građani žele i prihvaćaju red. Istovremeno, s početkom godine startao je potpuno novi sustav e-dozvola koji objedinjava, pojednostavljuje, pojeftinjuje i ubrzava izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola, a sustav čini potpuno transparentnim.

Obećali smo i omogućili besplatno studiranje za sve one koji redovito ispunjavaju svoje studentske obaveze. Država sufinancira prijevoz za srednjoškolce, udžbenici postaju lakši za djecu, a jeftiniji za roditelje. Još jedna reforma je i optimalnija mreža škola i programa , u kojoj ćemo novac koji se sada troši na neracionalno organizirane škole, usmjeriti na bolje obrazovanje.

U škole smo uveli zdravstveni odgoj jer djeca imaju pravo na informaciju i edukaciju. Od jeseni uvodimo i građanski odgoj jer je previše zla ovim prostorima donijelo nerazumijevanje drugog i drugačijeg. Donosimo Zakon o životnom partnerstvu jer smo to obećali i zato što svaka žena i svaki muškarac u ovoj zemlji imaju pravo na osobnu sreću. I nema tog prava kojeg bilo tko smije oduzeti drugome i drugačijem samo zato što je u manjini. To je politika u koju vjerujemo i koju ćemo do kraja dosljedno provoditi.

Predstavljen je i preustroj pravosudne mreže čiji je cilj učinkovitiji i racionalniji pravosudni sustav, jednako dostupan građanima, ali brži i efikasniji u rješavanju predmeta. Pripremamo i integraciju pratećih službi kao i izdvajanje pojedinih djelatnosti. Kad je riječ o integraciji, mislimo na informatičke službe i računovodstvene usluge.

Na isti način pristupamo i projektu izdvajanja pojedinih usluga koje ne predstavljaju osnovnu djelatnost institucija u državnom i javnom sektoru. Ova mjera će, osim racionalnijeg sustava, pružiti šansu i privatnom sektoru za razvoj i rast. Naravno, naš osnovni uvjet ce biti preuzimanje zaposlenika uz zadržavanje postojećih prava.

Ovo nisu isključivo 'mjere štednje’ već predstavljaju predugo odgađanu strukturnu reorganizaciju koju je ova Vlada sustavno pripremila i jednako će ju tako, sustavno i odlučno provoditi u drugoj polovici puta.

Provođenje strukturnih reformi nikad nije bezbolan posao, niti posao koji daje rezultate preko noći, pogotovo u vremenima kada i zemlju i okruženje i dalje trese financijska kriza.

Vjerujemo u ove mjere, vjerujemo u ovu zemlju, u mogućnosti naših ljudi. Tražimo i vaše povjerenje za reforme u koje smo krenuli. Činimo sve da one budu najmanje bolne za najnezaštićenije u društvu", stoji u odgovoru Vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.