MILAN BANDIĆ

Bandić ima 500 milijuna razloga za nervozu oko GUP-a

Foto: Index/Google Street View/Pixsell/Luka Stanzl

PRIJE malo manje od godine dana Burj Kalifa bio je osvijetljen bojama hrvatske zastave s pripadajućim grbom, a u njegovom podnožju nasmiješen i optimističan fotografirao se zagrebački gradonačelnik i višestruki USKOK-ov optuženik Milan Bandić.  

Slao je vatrene pozdrave domovini i njenom glavnom gradu kralježnice lagano pogrbljene kao pod teretom petrodolara koji bi se trebali sliti u Zagreb iz Emirata, odnosno iz tamošnje tvrtke Eagle Hills koja je naumila sagraditi Manhattan na Savi, Zagrebački City ili, manje pretenciozno rečeno, betonirati i asfaltirati područje od južne obale Save do sredine Velesajma i načičkati ga neboderima od čelika, betona i stakla.

>> FOTO Bandić došao u Dubai, Burj Khalifa zasvijetlila u hrvatskim bojama

>> "Otac" Novog Zagreba: Jako sam žalostan zbog "Manhattana na Savi"

Zamislio je vlastiti ured na 200. katu

Da bi se ispunio dogovor i omogućila gradnja "nebodera od 200 katova na čijem vrhu ću možda i ja imati ured", kako je zaneseno govorio Bandić, trebalo je riješiti samo jedno – izmijeniti, odnosno donijeti novi Generalni urbanistički plan. GUP je, pojednostavljeno rečeno, nacrt grada danas i u budućnosti.

Njime se određuje gdje je mjesto parku, a gdje tvornici, koliko prostora u nekom budućem, još neizgrađenom, naselju treba ostaviti za parkiralište, koliko za školu i mogu li oko njega biti dva ili tri trgovačka centra. GUP služi tome da nečija prizemnica ne bi bila opkoljena neboderima i da bismo svi imali svjetla, zraka i prometnica oko svojih domova.

>> Tajnoviti memorandum iz Dubaija otkriva zašto se Bandiću žuri promijeniti GUP?

Vrtoglavi rast vrijednosti zbog izmjena GUP-a

No izmjene GUP-a, a Zagreb tu nije iznimka, služe i da bi se potezom urbanističke olovke nečije zemljište, koje do jučer nije vrijedilo bogzna što jer je bilo rezervirano za dječji vrtić ili, još gore, park, pretvorilo u područje za gradnju stambeno-poslovnih zgrada. Cijena vrtoglavo naraste, a sretnik koji je pukim slučajem par godina prije kupio teren za nekoliko tisuća eura i odjednom, bez svoje krivnje ili potezanja veza, postao vlasnik skupocjene parcele odjednom pita: "Pošto Dubai, emire?"

>> Potvrđena optužnica protiv šest Bandićevih suradnika zbog nezakonitih izmjena GUP-a

Zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću iznimno je stalo da se ostvari ono što je dogovorio prije godinu dana i da se konačno sa zemljom sravne Hipodrom i dio Velesajma, a na njihovom mjestu izgradi novo srce grada. Riječ je o površini od preko milijun kvadratnih metara, a na njoj je zamišljen projekt težak najmanje 500 milijuna eura.

Natječaj trajao samo 15 dana

Tvrtka Eagle Hills kao nositelj zajedničkog projekta izabrana je na natječaju koji je trajao samo 15 dana, a Bandić im je potpisao obećanje da će sve potrebne izmjene dokumentacije napraviti u roku od osam mjeseci.

>> Tomašević: A sad detaljna analiza Memoranduma i idemo u borbu

Rok je već probijen i trenutno se nalazimo u ugovorenom šestomjesečnom produžetku, a Bandić, koji nikada nije imao takvih problema s izmjenama GUP-a – donosile su se i u hodu, podvaljenim izmjenama na putu između Poglavarstva i Gradske skupštine, suočio se ne samo s time da ne može isporučiti dogovoreno nego i s pobunom građana. Proteklog je vikenda na Trg bana Jelačića izašlo 20 tisuća bijesnih građana, što je izazvalo zaprepaštenje i u HDZ-u jer su shvatili da su debelo podcijenili koliko su Zagrepčani siti gradonačelnika koji na leđima nosi hrpu USKOK-ovih optužnica i još više afera.

Pobuna džokeja i iskusnih aktivista

Pobuna je počela s prosvjedom jahača i vlasnika konja koji su preko noći doznali da se više nemaju gdje baviti svojim sportom i da moraju preseliti životinje. Nije ih puno i nisu Zagrepčani takvi konjoljupci da bi ih užgala sudbina plemenitih životinja, baš kao što nisu ni revni posjetitelji Velesajma jer da jesu, ne bi propadao, ali ipak su se građani pridružili pobuni džokeja. 

>> VIDEO Bandić zatvara Hipodrom, građani prosvjedovali: "Događa se teror"

>> Zagreb ostaje bez Velesajma i Hipodroma, što mislite o tome?

U priču su uskočili već prekaljeni aktivisti koji su izgubili u Varšavskoj ulici i na Trgu žrtava fašizma, a pobijedili na Savici i od jedne goleme i vrijedne, ali zapuštene i neiskorištene parcele napravili prvorazredno političko pitanje. Usred ljeta uspjeli su animirati Zagrepčane da pošalju 30 tisuća primjedbi na izmjene GUP-a i vrišteći natjerali Ministarstvo graditeljstva da dokument vrati na doradu.

Prvi put su na svoju stranu pridobili i cehovska udruženja arhitekata i urbanista. U ranijim izmjenama i silovanjima prostora struka je, osim rijetkih pojedinaca, šutjela plašeći se da protestom ne izgubi poslove s izdašnom zagrebačkom upravom. Otkriven je i Memorandum potpisan s Eagle Hillsom, što Bandiću nije bilo nimalo milo – tih nekoliko listova papira mjesecima je krio. 

>> Arhitekti poslali otvoreno pismo zagrebačkim zastupnicima: Nemojte podržati GUP

Od lokalnog postao nacionalni problem

Tri magična slova G, U i P su, od nečega što zanima  samo urbaniste, građevinare i kontroverzne poduzetnike željne legalizacije novca i njihove partnere iz gradske uprave, postala svakodnevna tema razgovora i poklič poziva na otpor Bandiću koji već 20 godina, s tendencijom ubrzavanja, siluje zajednički prostor. Uz smeće, GUP je postao najveći gradski problem, a kako je riječ o Zagrebu, normalno je bilo da postane i nacionalni.

Kome su žetončići odani?

Milan Bandić, nominalno, kontrolira dovoljno zastupnika u saboru da HDZ-u zagorča posljednje mjesece mandata vlade Andreja Plenkovića. Kažemo nominalno jer nitko sa sigurnošću ne može reći da oni koji su dali riječ Bandiću, poznatiji kao žetončići, neće svoju riječ pogaziti i produljiti si sigurnu zastupničku plaću zbog lojalnosti zagrebačkom gradonačelniku ako ih on pozove u izbornu avanturu. Riječ je o ekipi koja nema nikakve političke budućnosti, sumnjivih su sposobnosti i kvalifikacija da bi se snašli na tržištu i mogu samo prodavati svoje ručice. Bandić možda nudi najbolju cijenu, ali i oni vide da ne može obećati da će i sutra plaćati.

HDZ-u treba mir

S druge strane Bandić bez HDZ-ovih, jednako prevrtljivih, ruku ne može u Skupštini izglasati GUP. Politički je to ples u kojem nitko ne uživa u partneru, ali su svi silno uzbuđeni. HDZ je, prema svemu sudeći, odlučio da ples traje i dalje. Trebaju kupiti samo nekoliko mjeseci mira do parlamentarnih izbora, a to mogu učiniti jednostavnim podnošenjem amandmana na Generalni urbanistički plan. Usvajanjem rasprave o amandmanu ili amandmanima odgodilo bi se glasanje o GUP-u.

>> Index doznaje što je HDZ dogovorio o Bandiću

Bandić neće biti ponižen, dat će mu se vremena za prestrojavanje, HDZ neće biti označen kao sukrivac u sumnjivom poslu, a aktivisti će morati smisliti način kako da održe tenzije oko dokumenta koji građani, budimo iskreni, ne razumiju niti imaju strpljenja čitati. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.