Bombaš iz Lockerbieja na slobodi zbog nafte, a ne karcinoma

OSLOBAĐANJE bombaša iz Lockerbieja posljedica je trgovinskog sporazuma između Libije i Velike Britanije, a ne "puštanje iz samilosti", izjavili su predstavnici libijske vlasti. Britansko ministarstvo vanjskih poslova odmah se nakon libijskog priopćenja oglasilo i demantiralo tu vijest ističući da nikakav dogovor ne postoji te da je odluka o oslobađanju neovisna odluka škotskih vlasti i pravosuđa.

Sin libijskog predsjednika Moamera al-Gaddafija, Saif al-Islam  objasnio da je do kontroverznog puštanja Abdelbaseta Alija al-Megrahija, osuđenog za podmetanje bombe u PanAmov zrakoplov koji se srušio na škotski grad Lockerbie i prouzročio smrt 270 ljudi, došlo nakon što je "u svim trgovinskim ugovorima za naftu i plin s Velikom Britanijom, slučaj Megrahi uvijek bio na pregovaračkom stolu". Istovremeno, britanski mediji pišu o "trgovini ispod stola" i "tajnom sporazumu" između Londona i Edinburga, prenosi SkyNews. 

Gaddafijeva pohvala škotskoj "hrabrosti"

Reakcija službenog Londona i demantij su uslijedili nakon što se libijski predsjednik Gaddafi sastao s puštenim Mehranijem i njegovom obitelji te pohvalio škotske vlasti na "hrabrosti i zbog toga što su pokazale svoju nezavisnost, uprkos neprihvatljivim i nerazumnim pritiscima s kojima su bile suočene" prilikom njegova oslobađanja.

Podsjetimo, na zrakoplovu kompanije PanAm koji je 21. prosinca 1988. uzletio s londonskog aerodroma Heathrow prema New Yorku, je nakon 40 minuta leta na visini od 9.400m, odjeknula eksplozija u prostoru za prtljagu. Eksplozija je ubila svih 259 putnika i članova posade, a pod gorećim dijelovima raspadnutoga zrakoplova koji se srušio na škotski grad Lockerbie je stradalo još 11 osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.