Zelenski: Bez dalekometnog oružja teško je provesti ofenzivu

Foto: EPA

BUDUĆNOST Ukrajine je u Europskoj uniji i NATO-u, rekao je danas češki premijer Petr Fiala nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Zelenski je danas doletio u Prag u pratnji dva češka borbena zrakoplova nakon posjeta Bugarskoj, u namjeri da prikupi potporu da se Ukrajini na summitu NATO-a sljedeći tjedan u Vilniusu uruči pozivnica za početak pristupnog procesa.

Saveznici Kijeva su podijeljeni oko pitanja kada bi se Ukrajina trebala pridružiti NATO-u, a neke europske vlade brine bilo koji potez koji bi taj vojni pakt približio ratu s Rusijom. "Ne znamo kada će rat završiti, ali sada znamo da hrabrom ukrajinskom narodu moramo otvoriti vrata u Europsku uniju i NATO", rekao je Fiala.

"Treba nam jasan signal"

Zelenski je rekao da Ukrajina treba učiniti sve što je moguće kako bi započela pristupne pregovore s EU. Glede NATO-a, Zelenski je rekao da formulacija prihvaćena na summitu NATO-a 2008. nije dovoljna - da su vrata vojnoga saveza "otvorena" i da će Ukrajina na kraju postati njegova članica.

"Trebat će nam nekakav signal, jasan, da će Ukrajina biti u savezu. A ne da su vrata otvorena - to nije dovoljno", rekao je odgovarajući na pitanja novinara. Također je ponovio da je Ukrajini od SAD-a potrebno dalekometno oružje.

"Bez dalekometnog oružja ne samo da je teško provesti ofenzivu nego je teško izvoditi obrambene operacije. Prije svega razgovaramo s SAD-om o dalekometnim sustavima i sada sve ovisi o njima", rekao je Zelenski. Fiala je rekao da je u interesu Češke da Ukrajina, čim rat završi, počne pregovore o ulasku u NATO jer je to "i u interesu naše sigurnosti, regionalne stabilnosti i gospodarskog napretka".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.