Cijena bitcoina tone, danas ključan sastanak FED-a

Ilustracija: Shutterstock

CIJENA bitcoina i dalje tone, na tržištu kriptovaluta traje masovna rasprodaja, a u fokusu je današnji sastanak američkog FED-a, na kojem se očekuje da će povećati kamatne stope.

Bitcoin, najveća svjetska kriptovaluta, pao je za više od 7 posto, na oko 20.200 dolara u trenutku pisanja ovog članka, što je najniže od prosinca 2020. Izgubio je oko 28 posto od petka i više od polovice svoje vrijednosti ove godine. Od rekordne vrijednosti u studenome, kada je cijena iznosila 69.000 dolara, pao je za oko 70 posto. 

Pad prate i manje kriptovalute, čije cijene prate cijenu bitcoina. Ether, druga najveća kriptovaluta, jutros je pala za više do 15 posto, na oko tisuću dolara za jedan ether, što je najniža razina u 15 mjeseci.

Kriptovalute su ovaj tjedan doživjele ogroman udarac nakon što je Celsius, jedna od najvećih platformi za zajmove na kriptotržištu, blokirao sve aktivnosti potaknuvši tako strah od većeg pada na tržištu digitalne imovine koja je već dovoljno potresena nedavnim krahom kriptovalute TerraLuna, kada je više desetaka milijardi dolara nestalo u nekoliko dana.

Ulagači strahuju od povećanja kamate FED-a

Očekivanja oštrijeg povećanja kamatnih stopa FED-a kako inflacija raste također su povećala pritisak na rizičnu imovinu, od kriptovaluta do dionica. Vrijednost globalnog kriptotržišta pala je ispod 900 milijardi dolara, pokazuju podaci CoinMarketCapa, u odnosu na vrhunac od 2.9 trilijuna u studenome.

Celsius je angažirao odvjetnike za restrukturiranje i traži opcije financiranja koje bi proveli investitori, izvijestio je Wall Street Journal, pozivajući se na izvore bliske cijeloj situaciji. Također, istražuju se i strateške alternative, uključujući i financijsko restrukturiranje. 

Kriptoburza Coinbase objavila je da otpušta više od 1000 zaposlenika, što je oko petina radne snage, navodeći da je to u sklopu plana restrukturiranja. Ranije ovog tjedna konkurentska kriptoburza BlockFi objavila je planove za otpuštanje oko 170 ljudi, što je 20 posto njihovog osoblja.