Državnoj odvjetnici koja je imala Brkićev spis sudi se zbog pogodovanja

Foto: Hina

SPIS o Milijanu Brkiću u Općinsko državno odvjetništvu u Zagrebu stigao je u dva navrata, jednom u lipnju 2011. godine, a jednom sredinom srpnja, naveli su prije par dana iz policije. Aktualni glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potvrdio je da je spis stigao u DORH, no istaknuo je da zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo o tom spisu nije obavijestilo ni županijski ni krovni DORH. 

Jelenić je priznao da su u Općinskom državnom odvjetništvu spis - izgubili, a kasnije je DORH još, prilično nevjerojatno, priopćio da se spis možda zagubio u preseljenju te institucije u druge prostorije. 

Kad je spis došao u općinsko DO, na njegovu čelu bila je Željka Pokupec, čija je karijera u DORH-u poslije neslavno završila

Na čelu općinskog DO-a u Zagrebu, u vrijeme kada je mu je policija dostavila spise, bila je Željka Pokupec. Ona je tu funkciju obavlja do kraja kolovoza, kada je unaprijeđena na mjesto županijske državne odvjetnice. 

No posebno je zanimljiv način na koji je Željka Pokupec završila karijeru u Državnom odvjetništvu. Početkom 2015.  glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, zbog propusta u optužnici protiv Željka Sačića i Frane Drlje za zločine u Gruborima, kao i zbog činjenice da županijsko Državno odvjetništvo o podizanju optužnice nije izvijestio DORH, što je bio dužan, zatražio je da podnese ostavku.

Cvitan zahtijevao njenu smjenu i tražio pokretanje stegovnog postupka zbog povreda dužnosti

Ona je to i učinila, a koji tjedan kasnije potpuno je napustila Državno odvjetništvo i tako izbjegla stegovni postupak koji je protiv nje htio pokrenuti Cvitan.

Nakon što je napustila tužiteljstvo, Cvitan je povukao svoj zahtjev da se protiv nje provede stegovni postupak, izvijestilo je Državnoodvjetničko vijeće. DORH je potom objavio priopćenje da je Državnoodvjetničko vijeće, kao tijelo zaduženo za imenovanja, razrješenja i stegovne postupke protiv tužitelja, Željku Pokupec na njen zahtjev najprije razriješilo dužnosti zagrebačke županijske državne odvjetnice, a potom i zamjenice u tom tužiteljstvu, što je također sama zatražila.

Teške optužbe na račun Pokupec

"O toj odluci Vijeće je dopisom obavijestilo Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske budući da je on protiv Željke Pokupec, kao zamjenice županijske državne odvjetnice, podnio zahtjev za pokretanje stegovnog postupka zbog sumnje na počinjenje stegovnih djela. Nakon toga, Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske je, imajući u vidu donesenu odluku o razrješenju Željke Pokupec na njen vlastiti zahtjev, povukao svoj zahtjev od 12. veljače 2015. za pokretanje stegovnog postupka protiv imenovane jer se protiv osobe koja nije zaposlena u državnom odvjetništvu ne može voditi stegovni postupak", naveli su se u priopćenju.

Cvitan je, naime, Željku Pokupec smatrao odgovornom za "propuste i nepravilnosti u radu kojima je dovedeno u pitanje uredno i zakonito funkcioniranje sustava državnog odvjetništva u cjelini", a ti su se propusti ticali, kako su je okvalificirali, manjkave optužnice u slučaju Grubori.

USKOK pokrenuo istragu

I dok se Željka Pokupec spasila stegovnog postupka, Uskok je u prosincu iste godine pokrenuo istragu protiv nje i Sineve Vukušić koja je u vrijeme dok je Željka Pokupec bila županijska državna odvjetnica, bila na čelu Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu. Uskok je protiv njih otvorio istragu zbog navodnog pogodovanja "jednom okrivljeniku".

Željka Pokupec i Sineva Vukušić su, prema tvrdnjama Uskoka, kao županijska, odnosno općinska državna odvjetnica od travnja 2013. do 11. veljače 2015. "zajednički i dogovorno, poduzimale i nalagale poduzimanje radnji kojima je u više kaznenih predmeta pogodovano jednom okrivljeniku, s ciljem umanjenja kaznenopravne odgovornosti tog okrivljenika. Na taj je način, u tim predmetima, znatno otežano prikupljanje činjenica i dokaza o činjenicama koje terete tog okrivljenika", izvijestio je Uskok. 

Pogodovala sinu bivšeg načelnika zagrebačke policije?

Ubrzo se doznalo da je "jedan okrivljenik" zapravo Saša Burušić, sin bivšeg načelnika zagrebačke policije koji je više puta osuđivan zbog prijevara. Burušić mlađi uhićen je u proljeće 2013., a protiv njega je bilo pokrenuto više kaznenih postupaka. Istražiteljima je priznao kako je bio suradnik Radovana Štetića koji je 90-ih bio spominjan kao dio zagrebačkog krim miljea. Navodno mu je, izrađujući lažnu dokumentaciju, pomagao u nizu prijevara u visini od oko dva milijuna kuna. 

Baš istoga dana kad je Nacional objavio policijske dokumente koji teško inkriminiraju Milijana Brkića, riječki je sud potvrdio optužnice protiv Željke Pokupec i Sineve Vukušić kojima će se uskoro suditi u Rijeci. 

Istog dana kad su objavljeni dokumenti o Brkiću, potvrđeno je da će se suditi općinskog državnoj odvjetnici koja je dobila njegov spis

Optužnica će dalje biti proslijeđena raspravnom sucu Županijskog suda u Rijeci koji će odrediti termin pripremnog ročišta, nakon kojeg slijedi suđenje, odnosno glavna rasprava.

Željka Pokupec je, nakon što je morala otići iz Državnog odvjetništva, u kojem je bila zadužena i za neke zvučne slučajeve poput afera Remorker i HAC te po zvučnim imenima protiv kojih su podignute optužnice, među kojima su Božidar Kalmeta, Nadan Vidošević i Dijana Čuljak Šelebaj, započela odvjetnički posao. 

Ima svoj samostalni odvjetnički ured u Zagrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.