Euro dodatno ojačao nakon poticajnih vijesti iz ECB-a

Foto: 123rf

TEČAJ eura u petak je na međunarodnim tržištima dosegnuo najviše razine u gotovo tri mjeseca prema dolaru i na putu je trećeg uzastopnog tjednog dobitka nakon što je Europska središnja banka (ECB) pojačala programe poticaja više nego što se očekivalo.

Tečaj eura u takvim je okolnostima dosegnuo 1,1380 dolara, najviše razine od 10. ožujka. Euro tako jača deveti dan zaredom i na putu je tjednog dobitka od 2,5 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, iznosio je 96,611 bodova i drži se nedaleko najnižih razina u protekla gotovo tri mjeseca. Na putu je tako trećeg uzastopnog tjednog gubitka.

"Tečaj eura nastavit će jačati i kretati se prema 1,20 dolara", rekao je Peter Chatwell, valutni analitičar u Mizuho Banku, dodajući da je ECB dramatično novim odlukama podupro zajedničku europsku valutu.

ECB je na jučerašnjoj sjednici odlučio povećati vrijednost programa kupnje imovine u pandemijskoj krizi na 1.350 milijardi eura i produljiti njegovo trajanje do kraja lipnja 2021.godine, podsjeća Reuters.

Euro je u takvim okolnostima nakratko dosegnuo i nove najviše razine u pet mjeseci prema švicarskom franku i najviše razine u 13 mjeseci prema japanskom jenu.

Manji interes investitora za takozvanim valutama-utočištima odražava izraženiji optimizam na financijskim tržištima u pogledu globalnog oporavka u uvjetima daljnjeg ublažavanja mjera karantene u mnogim zemljama.

Australski dolar, koji nerijetko služi kao dobar pokazatelj sklonosti investitora prema riziku, u takvom je ozračju bio na dobitku 0,8 posto prema američkom, nakon što je nakratko dosegnuo najviše razine u pet mjeseci.

Za daljnje smjernice investitori će tijekom dana pratiti ključno izvješće o nezaposlenosti u SAD-u, za koje se procjenjuje da će pokazati skok stope nezaposlenosti u svibnju na 19,8 posto, s 14,7 posto u travnju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.