Fakesident ili lakoća laganja na Fejsu

POST na Facebooku u kojem piše da je Kolinda vozila bus s reprezentativcima s aerodroma kroz gužvu bliži se u ovom momentu 10.000 šeranja. Vrlo lako bi mogao i do 20 ili 50 tisuća – jer Fejs je neobjašnjiva misterija. Autor je neki stranac, kod nas to ne može proći jer svi znamo da nema veze s istinom.

Netko je namjerno ili slučajno pomiješao Koli i onu plavušu ZET-ovku koja je vozila bus i eto belaja. U nekom drugom postu, iz nepoznatog razloga popularnom na talijanskom i španjolskom govornom području, širi se spika da je Kolinda prodala vladin avion, rasprodala 35 Mercedesa iz voznog parka vlade, podigla minimalac (!?!?), smanjila plaće ministrima, ambasadorima i konzulima za 60%, što sve naravno nema blage veze s istinom, potpuna laž. I ne samo laž, već nešto sasvim suprotno ičem što Koli zastupa. Da i ne govorim da nema ovlasti za sve to čak i kad bi htjela, a ne želi.

Sjećate se Mujice?

Sjećate li se Jose Mujice, neko vrijeme je bio predsjednik Urugvaja i velika zvijezda Interneta, masovno su se šerale priče – lažne ili istinite, tko zna? – memeovi, sličice, fore... po kojima je on bio najcool predsjednik ikad. Ostavio službeni auto, vozi se u staroj VW Bubi, živi u baraci, donirao plaću beskućnicima, digao doplatak za majke nerotkinje, spašava izumrle životinjske vrste, dijeli lovu i čini čuda Isusova....

Naravno, u svemu što se išeralo ni Sveti Petar ne bi razlučio istinu od poluistine od totalne izmišljotine. Na najvećem vrhu Joseove popularnosti sreo sam na netu par Urugvajaca koji su mi u očaju tumačili da je lik teži muljator, fejker do jaja, bezveznjak bez stava, nekakav popu-populist i opća nula. Nešto kao, da pokušam naći domaći primjer dojma koji sam iz razgovora s Urugvajcima stekao, Josipović. Oprostite što ne mogu naći bolji primjer ili ako prenosim polovično, jer sklapam slagalicu od dijelova skupljenih usput.

Te Urugvajce s kojima sam komunicirao užasno je nerviralo što ta, za njih, nula od predsjednika, tko zna zašto, a najviše radi priče o staroj VW Bubi od koje je sve počelo, uživa popularnost na Internetu daleko veću nego u svojoj zemlji, gdje ga barem pola ekipe smatra pajacem i prezire ga.

Kako je Urugvaj mala zemlja, što sam napomenuo nekoliko puta tijekom ovog Svjetskog prvenstva u nogometu, za te hejtere Mujice nije bilo načina da svoju istinu objave svijetu, jer jednostavno nikog nije bolio kuki – jednom uspostavljen narativ o predsjedniku-heroju i njegovoj Bubi išao je nezaustavljivo svojim tijekom. A za sam Urugvaj i što se tamo zaista zbiva, apsolutno nikog nije briga. Siguran sam da 90% ekipe koji su šerali priče o Mujici ne bi znalo pokazati Urugvaj na globusu.

Fakesident

Nešto slično sada se zbiva s Kolindom. Ekipa šera oduševljene komentare stranaca kojima se njen teatar istinski svidio (a što i ne bi?). Drugi u očaju vape kako je ona (umetni bilo koju od sto kritika). Krenule su i ozbiljne laži kojih sam dio spomenuo u uvodu. Dakle sasvim je moguće da neki komično loš predsjednik neke male zemlje postane heroj neta. Trebalo bi smisliti neki naziv za taj fenomen. Recimo – fakesident. Stavljam copyright na ovu riječ.

Što je istina o Joseu Mujici, odnosno kakav bi stav ja osobno zauzeo – ne znam, jer se kroz tornado Interneta bilo nemoguće probiti. Znam kakav bi stav zauzeo o Kolindi, no to i nije bitno, niti par milijardi korisnika Fejsa van granica Hrvatske uopće zanima.

Da spomenem i primjer Islanda, gdje je umjesto osobe predsjednika cijela zemlja dobila status heroja šerabilnog na društvenim mrežama. Te Island ukinuo banke, zabranio kredite, izjednačio plaće ženama.... pola tih priča krivo su protumačene, pola su nekompletne, a neke su čista izmišljotina.... Ovaj fenomen očito ide uz male zemlje jer su njihovi stanovnici previše malobrojni da na mrežama globalnoj publici objasne stvarno viđenje stvari, a sasvim sigurno se niti svi građani tih zemalja ne slažu oko toga.

Savjet?

Kokice, zajebancija i samo opušteno…. promatrajmo divan primjer primijenjene praktične psihologije masa, na globalnoj razini. Ako imate volje, probajte plasirati i vlastiti fakesident meme ili post. Štoviše, pokrenimo natjecanje – čija izmišljena budalaština će dobiti više šerova na Fejsu. Što velite na ovo: „Kolinda uzela milijardu dolara Musku, podijelila sirotinji i zatim njegovom raketom otišla do Marsa i nazad“?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.