Grad Zagreb dvostruko povećao uskrsnicu. Evo tko na nju ima pravo

Foto: PIXSELL/Nikola Cutuk, FaH

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u utorak gotovo dvostruko povećanje uskrsnice s 26 eura na 50 eura, a primit će je više od 23.000 korisnika koji to pravo ostvaruju temeljem gradske Odluke o socijalnoj skrbi, a isti iznos od 50 eura bit će im isplaćen i za Božić.

Uskrsnicu i božićnicu od Grada Zagreba dobit će umirovljenici s niskim primanjima, korisnici prava na doplatak za pomoć i njegu, korisnici osobne invalidnine, korisnici nacionalne naknade za starije osobe te branitelji korisnici zajamčene minimalne naknade ili naknade za nezaposlenost. 

“Drago nam je da smo zahvaljujući odgovornom upravljanju proračunom danas u mogućnosti udvostručiti uskrsnicu i tako sugrađanima uljepšati blagdane. Za to će iz gradskog proračuna biti utrošeno oko 1,1 milijuna eura. Isti iznos od 50 eura bit će korisnicima isplaćen i za Božić", najavio je Tomašević na konferenciji za novinare održanoj na Svjetski dan socijalne pravde u Pučkoj kuhinji.  

"Usmjereni smo na skupine koje su u najvećem riziku od siromaštva i socijalne isključenosti"

Tomašević je istaknuo da je politika Grada usmjerena na skupine koje su u najvećem riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, a to su prije svega jednoroditeljske obitelji, osobe ovisne o socijalnoj pomoći, nezaposlene osobe, samačka kućanstva, beskućnici, umirovljenici, djeca iz obitelji slabijeg socio-ekonomskog statusa te osobe s invaliditetom. 

Najavio je da će odluku o socijalnoj skrbi ove godine još jednom mijenjati kako bi proširili i broj korisnika i broj socijalnih usluga za  najugroženije građane. Odluka trenutno obuhvaća 90.000 građana Zagreba kroz koju pružaju različite oblike pomoći i za tu odluku godišnje odvajaju 28 milijuna eura,  što je jednako gradskom proračunu Zaprešića.  

"Ja nisam radikalni ljevičar, još manje rusofil. Ne znam tko je to uopće"

Glede prosvjeda koji su u subotu na Markovom trgu organizirale stranke lijevo-liberalne oporbe među kojima i njegova stranka Možemo!, novinari su Tomaševića pitali je li on radikalni ljevičar, kako je skup okarakterizirala vlada.

Odgovorio je da ne zna po čemu bi bio. Gotovo nitko politički se ne pozicionira na ideološkom spektru kao radikalni ljevičar a zasigurno sam uvjeren da se tako ne pozicioniraju građani koji su došli na prosvjed, rekao je.

Istaknuo je da se još manje doživljavaju kao "rusofili", bolje bi trebalo reći "putinofili" jer misli sve najgore o Vladimiru Putinu a vjeruje da to tako misli i 99 posto građana koji su bili na prosvjedu.

Tomašević kaže da je motiv premijera Andreja Plenkovića da ih tako nazove politički jer pokušava strateški pozicionirati HDZ u najširi mogući centar kako bi pokušao marginalizirati cijeli lijevi prostor kao radikalnu ljevicu, a cijelu oporbenu desnicu kao radikalnu desnicu. 

"Ključna stvar je mobilizirati birače na izbore"

Na pitanje je li odluka Možemo! da ide samostalno na izbore konačna s obzirom na inicijativu SDP-a da se ide na okrupnjavanje, Tomašević je ponovio kako preko medija ne komuniciraju s političkim akterima oko predizborne i postizborne suradnje.

Podsjetio je i da su još prošle godine donijeli odluku da idu samostalno na izbore ali je moguće da u nekim izbornim jedinicama izađu zajedno s drugim progresivnim strankama i o tome će voditi razgovore sa SDP-om i drugim strankama od centra prema lijevo koje su za to zainteresirane.   

"Ključna stvar je mobilizirati birače na izbore. Znači, ako bude izlaznost 40, 50 posto vjerujem da će nažalost HDZ ostati na vlasti", ocijenio je Tomašević.