Gradski proračun Zagreba u ozbiljnim problemima: Ugroženo poslovanje ZG Holdinga

ZAGREBAČKI gradski proračun puca po šavovima i vapi za hitnim rebalansom, a ukoliko se to hitno ne učini, ugroženo je i poslovanje najveće gradske tvrtke ZG Holdinga, objavio je danas portal Business.hr.

Gradski se proračun, sve je izvjesnije, ne puni zamišljenom dinamikom, a i opterećuju ga dugovi prebačeni iz prošle godine, a list tvrdi kako najviše problema Grad ima s financiranjem gradskog prijevoznog poduzeća ZET. Još se, naime, ne zna hoće li Grad biti u stanju ZET-u isplatiti godišnju subvenciju od čak 800 milijuna kuna.

Tijekom siječnja i veljače gradski se proračun punio 11 posto slabije u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine. Drugim riječima, u prva dva mjeseca ove godine u gradsku blagajnu se slilo 139 milijuna kuna manje nego u istom periodu lani, a tom broju treba pribrojiti i preneseni lanjski proračunski minus od 790 milijuna kuna, koji je gradonačelnik Milan Bandić u posljednjem rebalansu bez planiranja jednostavno prenio na ovu godinu, ali i iznos za koji je ukupno podbacio lanjski gradski proračun.

ZG Holding u najtežem položaju

Proračun ni prošle godine nije ostvaren u planiranom iznosu, jer je prikupljeno 6,93 milijarde kuna umjesto planiranih 7,6 milijardi kuna, pa će tako Grad ove godine morati podmiriti oko 700 milijuna kuna viška, koliko je potrošeno zbog nedovoljno sredstava u gradskoj kasi.

Portal navodi i da su financije Zagreba u daleko lošijem stanju od državne blagajne, te da je već na početku godine proračun kratak za gotovo 1,6 milijardi kuna, a prijedloga za rebalans još uvijek nema.

Business.hr tvrdi, pozivajući se na neimenovani dobro obaviješteni izvor, kako bi se tijekom 2010. godine na godišnjoj razini mogao očekivati podbačaj proračunskih prihoda od oko šest posto, no isti se izvor slaže da će u najtežoj situaciji ipak biti ZG Holding, koji bi Bandić lako mogao gurnuti ustranu, posebno zbog činjenice da je u njemu izgubio upravljački utjecaj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.