HDZ-ovac: Zagreb je u tri godine prosperirao, ali ne zbog Tomaševića, već vlade

Foto: Patrik Macek, Slavko Midzor/PIXSELL

Zagrebački klub HDZ-a i HSLS-a predbacio je gradonačelniku da u tri godine mandata nije ispunio obećanja, pripisavši gradskoj vlasti loše upravljanje otpadom te neučinkovite biciklističke staze i javni prijevoz kao i nedovoljno korištenje EU sredstava.

Nakon što je gradonačelnik Tomislav Tomašević tri godine na čelu Zagreba nazvao "zagrebačkom renesansom", zastupnici kluba danas su na konferenciji za novinare uoči europskih izbora naveli njegove poteze koje smatraju loše ostvarenima ili neispunjenima.

"U tri godine Zagreb je financijski uistinu prosperirao, ali je to rezultat rada vlade, a ne gradske vlasti"

Predsjednik Kluba HDZ-a i HSLS-a Mislav Herman naglasio je kako je Tomašević rekao da će zatvoriti odlagalište na Jakuševcu i riješiti zbrinjavanje otpada u prvoj godini mandata, a ni danas nemaju zakonom propisani plan gospodarenjem otpadom.

"Istovremeno, taj isti Tomašević najavljuje Centar za zbrinjavanje otpadom iako je taj projekt daleko od realizacije", kaže Herman. Herman potvrđuje da je u tri godine Zagreb financijski uistinu prosperirao, ali tvrdi da je to rezultat rada vlade, a ne gradske vlasti.

Tako navodi da su Zagrebu od 2017. prihodi porasli za 68 posto, i to većim osobnim dohodcima i većim uplivom novca od poreza na dohodak.

"Vlada je spriječila porast cijena vodnih usluga i u protekle tri godine već spasila Gradsku plinaru"

Ustvrdio je da je Zagreb jedini u Hrvatskoj koji imaju maksimalne stope poreza na dohodak iako je vlada poreznom reformom zamislila da svim građanima narastu plaće ukidanjem prireza odnosno stope poreza na dohodak.

Zastupnici tvrde i da je Grad uštedio 100 milijuna kuna na struji zahvaljujući subvenciji vlade koja je također spriječila porast cijena vodnih usluga pa se ne slažu s gradonačelnikovom tvrdnjom da cijene komunalnih usluga nisu rasli samo zahvaljujući dobroj gradskoj upravi. 

Na tom tragu navode i je 410 tisuća kućanstava imalo subvencionirani plin te da je vlada u protekle tri godine već spasila Gradsku plinaru Zagreb, i podsjećaju na aktualni problem s opskrbom plina, za koji također optužuju gradsku vlast. 

"Grad je u gradnji i obnavljanju vrtića sam izvođač radova, to plaća HDZ-ova vlada"

Gradski HDZ i HSLS tvrde također da je grad u gradnji i obnavljanju vrtića, bolnica i i drugih ustanova samo izvođač radova jer to i organizira i plaća HDZ-ova vlada koja je do 23. svibnja 2024. ugovorila 512 projekata u vrijednosti 2.5 milijarde eura. 

Lošim vođenjem grada pripisali su i neuspjelu najveću investiciju u zagrebačku vodovodnu infrastrukturu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.