Hrvatska će za 6 mjeseci imati hitnu helikoptersku medicinsku službu

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

"Svečanim uručivanjem potpisanih Ugovora o javnoj nabavi usluge helikopterske hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj i probnim letom helikopterom od Zrakoplovno-tehničkog centra do helidroma Kliničke bolnice Dubrava nadomak smo uspostave Hitne helikopterske medicinske službe u Hrvatskoj ukupne vrijednosti 62.5 milijuna eura.

Ovo je značajan iskorak u sklopu programa Vlade Republike Hrvatske koja nakon više desetljeća daje uzlet ovom projektu od strateške važnosti za javni zdravstveni sustav te građane i posjetitelje Republike Hrvatske. Sinergijom Vlade, zdravstvene administracije i Europske komisije, koja nam je osigurala tehničku i financijsku pomoć, podižemo razinu pružanja hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj te povećavamo dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu", izjavio je na samom početku konferencije za medije u Kliničkoj bolnici Dubrava, ministar zdravstva Vili Beroš, a pridružili su mu se i ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, predstavnica glavne uprave za potporu strukturnim reformama Europske komisije gospođa Saša Jenko, predstavnik tvrtke Eli-Adriatik gospodin Edi Furlan u ime odabrane zajednice ponuditelja, državnici tajnici Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, Silvio Bašić i Marija Bubaš te mnogi drugi uzvanici.

U roku od 6 mjeseci dnevni letovi

Današnjim potpisanim Ugovorima o javnoj nabavi usluge helikopterske hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj prethodila je stručna studija i suglasnost vlade resornom ministarstvu te međunarodni otvoreni postupak javne nabave za baze u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Osijeku. Odabrana je talijansko-španjolsko-hrvatska zajednica ponuditelja EliFriulia S.p.A. - ELIANCE HELICOPTER GLOBAL SERVICES, S.L. - Eli-Adriatik d.o.o.

Spomenuti Ugovori o javnoj nabavi za obje grupe planirani su za razdoblje od 7 godina od dana pune operativnosti dnevnih letova koju je potrebno ostvariti u roku od 6 mjeseci od dana sklapanja ugovora o javnoj nabavi, a za noćne letove u roku od 9 mjeseci od dana sklapanja ugovora o javnoj nabavi što je u skladu s uspješnom EU praksom i osiguranjem uvjeta za sigurnost i upoznavanje područja operacija.

"Prekretnica za građane"

Tim povodom predstavnik tvrtke Eli-Adriatik gospodin Edi Furlan u ime odabrane zajednice ponuditelja je istaknuo da današnji dan predstavlja ne samo prekretnicu za građane i posjetitelje Hrvatske već i značajan trenutak za spomenutu zajednicu ponuditelja koja je u potpunosti spremna prenijeti najbolju europsku praksu u upravljanju hitnim medicinskim uslugama u Hrvatskoj s glavnim ciljem spašavanja ljudskih života.

Helikopteri koji će biti raspoređeni bit će najsuvremeniji Airbus H145 za obalne baze Splita i Rijeke te fleksibilni Airbus EC135 za urbana i ruralna područja Zagreba i Osijeka.

"Baš kao što se hitna medicinska služba vodi ABC postulatima zbrinjavanja hitnih pacijenata, rekao bih da sa skorašnjom helikopterskom hitnom medicinskom službom kao i brzim brodicama i postojećom zemaljskom hitnom dobivamo transportni ABC za zdrav i siguran život u svakom dijelu Hrvatske. Time ostvarujemo reformske mjere u području hitne medicine i pružamo jednaku šansu za zdrav život svim građanima i posjetiteljima gdje god se nalazili", istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Na ministrove riječi nadovezala se ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević naglašavajući da se upravo sinergijskim djelovanjem kopnenih, zračnih i pomorskih snaga pacijentima omogućuje zbrinjavanje hitnih stanja unutar "zlatnog sata" koji povećava šanse za preživljavanje od 30 do 50%.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.