Index doznaje što je HDZ dogovorio o Bandiću

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

INDEX doznaje detalje dogovora koji je postignut na današnjem sastanku u HDZ-u na kojem se raspravljalo kako će se ta stranka postaviti prema Bandiću sutra, kada bi se u zagrebačkoj Skupštini trebalo glasati o GUP-u. 

Kako doznajemo, HDZ će sutra na Bandićev GUP predložiti amandmane. 

Što to zapravo znači? Najjednostavnije rečeno - odugovlačenje procesa. 

Odugovlačenje zagovara - Plenković

Podnošenje amandmana umjesto odbijanja ili prihvaćanja Bandićevog GUP-a u suštini znači da HDZ još nije donio konačan stav prema Bandiću. Još zanimljivije, ideju o odugovlačenju zagovara upravo premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Valja, naravno, podsjetiti da su HDZ i Bandićeva stranka koalicijski partneri na nacionalnoj razini i da su Bandićeve ruke u saboru itekako važne Plenkoviću.

Na stranačkom sastanku koji je održan u zgradi vlade bio je cijeli vrh stranke. Osim Plenkovića na njemu su bili predsjednik sabora i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković, predsjednik saborskog kluba Branko Bačić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet.

Prgomet tražio da se HDZ jasno odredi prema Bandiću, odbijen je

Kako doznajemo, potonji Drago Prgomet, HDZ-ov šef Gradske skupštine, tražio je da se stranka odmah odredi prema Bandiću, no to je odbijeno. Strahuje se kako će dio HDZ-ovaca ipak biti za GUP, odnosno za Bandića, pa će na sastanku Gradskog odbora biti govora i o discipliniranju članova te stranke.

Na sjednici Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a prijedlog o ulaganju više amandmana je prošao, što ne čudi s obzirom na to da ga je, kako smo naveli, zagovarao sam Plenković. Amandmana bi trebalo biti sedam, a odluka nije bila jednoglasna. Ovime bi se donošenje GUP-a trebalo odgoditi do daljnjega. 

O svemu se poslijepodne oglasio i Plenković.

"Poslijepodne je sjednica Gradskog odbora HDZ-a i važno je da odluke donese gradska organizacija, a nama je važno s nacionalne razine i aspekta odluka koje su donosila nadležna ministarstva, a tu prvenstveno mislim na Ministarstvo graditeljstva, da je cijela procedura obavljena po zakonu i da je GUP u skladu s višim planom. Dakle, cijela stvar je zakonita, a političku odluku donijet će oni", kazao je. Na pitanje znači li to da HDZ ide u smjeru podrške GUP-u odgovorio je kako HDZ ima nekoliko amandmana, o čemu će sve reći nakon sjednice. Ne vidi, kaže, da se bilo što neobično događa po pitanju nacionalne suradnje s Milanom Bandićem.

Plenković tvrdi da ovo nije kupovanje vremena

Plenković je odbacio tvrdnje da su HDZ-ovi amandmani kupovanje vremena i odgađanje izglasavanja GUP-a, već tvrdi da ga se time želi poboljšati. Osobno nema stav prema GUP-u jer ga, kaže, nije čitao i tu daje povjerenje gradskoj organizaciji i onima koji su zaduženi da se time bave.

Podsjetimo, sutra bi Gradska skupština trebala raspravljati o predloženim izmjenama GUP-a kojima su predviđene prenamjene zemljišta za projekt tzv. zagrebačkog Manhattana. U međuvremenu su oporbeni zastupnici pokrenuli inicijativu da se o izmjenama GUP-a provede referendum.

Bandić je jučer izjavio da od zastupnika u Gradskoj skupštini očekuje da ne zaustave razvoj grada, nego da podrže izmjene Generalnog urbanističkog plana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.