VIDEO Irma je najveća oluja ikad zabilježena u Atlantiku, o njoj se šire i lažne vijesti

Screenshot: CBS

URAGAN pete kategorije Irma svojom je veličinom ostavio znanstvenike bez riječi - radi se o najvećoj oluji ikad zabilježenoj u Atlantskom oceanu.

 >>VIDEO Pogledajte kako izgleda uragan Irma iz svemira

>>UŽIVO Uragan Irma uništila zgrade francuske vlade na Karibima 

"Ostao sam potpuno i totalno bez riječi"


"Ostao sam potpuno i totalno bez riječi gledajući pojavu Irme na satelitskim snimkama", napisao je na Twitteru Taylor Trogdon, znanstvenik s Nacionalnog centra za uragane SAD-a. Ovaj uragan je tako snažan da se pojavljuje čak i na mjerenjima potresa, javlja Newsweek.  

Posljedica tople vode u Atlantskom oceanu

Irma je prešla u uragan pete kategorije jučer, s vjetrom brzine do 298 km na sat dok se približavala sjeveroistočnim Karibima. Samo četiri druge oluje na širem području Atlantika dosegle su sličnu brzinu vjetra, ali sve četiri su bile u Karipskom moru ili Meksičkom zaljevu, gdje toplije vode pogone tropske ciklone, javlja CBS. Eksperti tvrde da je jačina Irme posljedica neuobičajeno tople vode za taj dio Atlantika.

"Nema načina da se ovo uljepša. Irma je tropski ciklon koji mete sve, uključujući svu vegetaciju, s malih otoka", napisao je na Twitteru Anthony Sagliani, menadžer meteoroloških operacija u tvrtki Weather Networks.

Nacionalna atmosferska i oceanska agencija SAD-a (NOAA) također je upozorila da će Irma "donijeti po život opasan vjetar, nalete oluje i opasnost od kiše" Djevičanskim otocima i američkom teritoriju Portoriku.

11 pm AST forecast and key messages for Hurricane #Irma. Go to https://t.co/tW4KeGdBFb for the latest forecast. pic.twitter.com/ozQfx3hdRB

— NHC Atlantic Ops (@NHC_Atlantic) 6. rujna 2017.

Lažno upozorenje o "kategoriji 6" koja - ne postoji 

U međuvremenu se na društvenim mrežama i određenim portalima pojavilo dramatično upozorenje da bi Irma mogla doseći kategoriju 6 i zbrisati čitave gradove na istočnoj obali SAD-a. Međutim, radi se o lažnoj vijesti, prije svega jer kategorija 6 uragana jednostavno - ne postoji.  

"Vidim previše lažnih postova na FB-u o uraganu Irma. Nitko ne zna konačnu destinaciju sada i nitko neće znati danima", upozorio je meteorolog James Spann. 

— James Spann (@spann) 1. rujna 2017.

"Ne postoji takvo nešto kao tajfun na Atlantiku ili uragan šeste kategorije ili više", napisao je na Facebooku meteorolog WAPT-a Nathan Scott i dodao: "Meteorolozi nisu raspravljali o implementiranju kategorije 6 jer ne postoji ništa tako snažno." Scott je također pozvao korisnike društvenih mreža da traže informacije o oluji na pouzdanim medijima. 

Ipak, to nimalo ne umanjuje razornu snagu i veličinu ovog uragana, kojeg je meteorološki grafičar s ABC-a opisao kao "veličine Ohioa".

— ⚡JD Rudd - News5 (@jdrudd) 5. rujna 2017.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.