Kolaps hrvatskog tržišta automobila

CRNE slutnje kako se hrvatsko tržište novih automobila neće zaustaviti na katastrofalnim prošlogodišnjim rezultatima dobile su i svoju prvu potvrdu. Tijekom siječnja registriran je tek 2.601 novi automobil, što predstavlja drastičan pad, čak i u odnosu na prošlogodišnji prosjek.

Podaci su još više poražavajući, ako se prisjetimo tzv. predkriznog razdoblja. Naime, u siječnju 2008. godine prodano je 7.263 novih automobila, a godinu dana kasnije (siječanj 2009) prodaja pada za 42,5% na 4.163 primjeraka. Ovogodišnji siječanj donosi daljnji pad od čak 37,5%, odnosno nevjerojatnih 64,2% u odnosu na stara dobra vremena kad su vlast i njeni vrli "stručnjaci" bili odlučni u negiranju mogućnosti da kriza uopće zaviri u naše krajeve.

Nema sumnje kako su sveopća kriza i, u najblažu ruku rečeno, zakašnjele, ako ne i neadekvatne, državne mjere kumovale ovakvoj situaciji. Potonje potvrdu nalazi u prodajnim rezultatima nekih drugih europskih tržišta gdje su državni poticaji čak i povećali prodaju. No, ne ulazeći u daljnje rasprave o ekonomskoj politici i laik može konstatirati kako sveprisutne prodajne akcije i sve drastičnija sniženja malo toga više mogu učiniti. Kraj prošle godine pobudio je nadu u barem kakvu takvu stagnaciju na mjesečnom prosjeku iznad 3.000 automobila, no siječanj nas je odmah razuvjerio.

I na ovakvom okljaštrenom tržištu neke marke imaju razloga za utješno slavlje.

Naime, nakon višegodišnje dominacije Opel je skinut sa trona, a mjesto najprodavanijeg zauzeo, pogađate, Volkswagen. Tako nešto već smo najavljivali na osnovu mjesečnih rezultata protekla tri mjeseca gdje je VW bio najprodavaniji. Ovog mjeseca njemački je brand isporučio 359 vozila i zauzeo udio na tržištu od 13,8%. Drugoplasirani Opel plasirao je 320 (12,3%), a trećeplasirani Peugeot 209 automobila (8,04%).

Još zanimljivije su podaci na ljestvici najprodavanijih modela. Suprotno od očekivanja, najjeftiniji modeli iz tzv. bestbuy skupine nisu uvijek najpopularniji. Vrh ljestvice zauzimaju već poslovično Opel Astra te VW-ovi aduti, novi Polo i Golf.

Pozitivan rezultat pojedinih brandova, poput Chevroleta i Hyundaija, preslikao se i na ljestvicu modela, pa se tako tri Hyundaija nalaze u Top 20, dok je Chevrolet Cruze skočio do 9. mjesta.

Ovdje valja još spomenuti povratak Octavije na realne okvire nakon što je prodaja istih državnim službama u prosincu limuzinu digla do 3. mjesta.

Također, opozivima oslabljena Toyota u siječnju se na HR tržištu još uvijek dobro držala zadržavši prošlogodišnji udio. Još uvijek je prerano govoriti o tome hoće li na hrvatske kupce negativna kampanja imati utjecaja, ili će ostati vjerni snažnom japanskom brandu.

I da rezimiramo. Sada već neodrživo stanje na hrvatskom tržištu ne budi nadu u bilo kakav oporavak, čak ni po cijenu da se izravno uplete država, makar kakovim ekološkim subvencijama ili sniženjem trošarina. S obzirom na predimenzionirana državna davanja na nautičkom tržištu koje je gotovo pa upropastilo domaću proizvodnju, u takovu "pronicavost" vlastodržaca je teško vjerovati, pa čak i nadati se.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.