Kosor razgovarala s Drobnjakom: Hrvatska u EU 2012. godine?

GLAVNI hrvatski pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak je nakon sastanka sa premijerkom Jadrankom Kosor izjavio kako očekuje da će se do kraja godine otvoriti sva pregovaračka poglavlja te da će veliki broj njih biti i zatvoren.

"Mi smo zbog slovenske blokade u pregovorima izgubili šest do 12 mjeseci. Ako sve bude išlo po planu, završetak pregovora možemo očekivati negdje sredinom sljedeće godine", rekli su Jutarnjem listu izvori bliski pregovorima te dodaju da je realan rok za ulazak Hrvatske u EU 2012. godina.

Prva međuvladina pristupna konferencija na kojoj se otvaraju i zatvaraju poglavlja mogla bi se održati već krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca, a Hrvatska bi na njoj mogla otvoriti devet od 11 poglavlja i zatvoriti pet od 26. Najviše problema moglo bi biti u poglavljima koja se odnose na tržišno natjecanje, poljoprivredu i pravosuđe. Kod pravosuđa će poseban problem biti topnički dnevnici zbog čijeg nepostojanja nam četiri članice Unije blokiraju otvaranje tog poglavlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.