Marin Strmota pokrenuo Fejs stranicu "Hrvatska izumire" i obratio se javnosti

Foto, Screenshot: N1, Facebook
 
MARIN Strmota, sada već bivši državni tajnik koji je šokirao ministricu demografije Nadu Murganić svojom ostavkom, pokrenuo je svoju Facebook stranicu pod nazivom "Hrvatska izumire" i obratio se javnosti.

>> Državni tajnik usred pressice podnio ostavku pred Murganićkom: "Hrvatska umire, ove mjere su folklor"

Njegova ostavka usred press konferencije na kojoj su trebale biti predstavljene nove demografske mjere šokirala je Murganićku ali i pokazala koliko je njezino ministarstvo, koje bi se trebalo baviti gorućim probleme demografije,  zapravo posve beskorisno.

Strmota je nedavno pokrenuo Facebook stranicu pod nazivom "Hrvatska izumire", pa se u prvom postu zahvalio svima na podrukama podrške te tajnovito najavio "Tri, četiri, krećemo". Strmota, inače, i dalje ne daje izjave za medije, ali ako je suditi po pokretanju Facebook stranice koja se bavi izumiranjem Hrvatske, i to bi se uskoro moglo promijeniti.

Podsjetimo, državni tajnik u Ministarstvu demografije, dr. sc. Marin Strmota, po struci demograf, u utorak je podnio ostavku usred press konferencije. Strmota je, sudjelujući u press konferenciji, poručio da daje ostavku i to pred ministricom Nadom Murganić.

"Država izumire, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom"

 
Strmota je tada neočekivano izjavio: "Slažem se s vama, ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i četiri mjeseca u vladi kao demograf i mladi čovjek smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i s današnjim danom podnosim ostavku na mjesto državnog tajnika. Država izumire, imamo najgore stanje od kad postoji država. Ovako neozbiljno pričati o ovome... Ja kao mladi čovjek, građanin Hrvatske, otac dvoje djece, suprug nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom", rekao je Strmota. 
 

 
Doktor znanosti koji je doktorirao na demografiji
 
Marin Strmota, bivši državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, bio je zadužen za demografiju. Na tom je mjestu proveo godinu i četiri mjeseca, sve dok na novinarsko pitanje nije li riječ o ponavljanju istih mjera, nije odgovorio da je riječ o folkloru i da zbog toga podnosi ostavku.
 
>> Tko je čovjek koji je odustao od 16,000 kuna plaće da bi rekao: Dosta! Hrvatska umire!
 
32-godišnji Marin Strmota po je struci doktor znanosti. Do stupanja na dužnost državnog tajnika radio je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, u zvanju docenta. Doktorirao je na istom fakultetu, i to upravo na području demografije. Predavao je na Katedri za demografiju.
 
2015. je dobio priznanje za najbolje ocijenjenog izvođača seminara na preddiplomskom i diplomskom studiju. 2011. godine dobio je nagradu "Mijo Mirković" za rad monografskog sadržaja.
 
Svi Strmotini znanstveni projekti, a na web stranicama Ekonomskog fakulteta popisano je njih četiri, vezani su uz područje demografije. 
 
Ima nezaposlenu suprugu, nezaposlene roditelje, dva kredita i stari Golf
 
Strmota je, stoji u njegovoj imovinskoj kartici, član HDZ-a.
 
U imovinskoj kartici stoji da nema nekretnine u svom vlasništvu. Od pokretnina ima automobil Volkswagen Golf iz 2008. u vrijednosti 30-ak tisuća kuna. Strmota ima dva kredita u ukupnom iznosu od nešto više od 221 tisuće kuna. Plaća mu je na mjestu državnog tajnika iznosila 15 771 kunu neto. 
 
Strmota ima nezaposlenu suprugu i dvoje djece. No ni ta činjenica, kao ni činjenica da mjesečno otplaćuje gotovo 4 tisuće kuna kredita, nije ga spriječila da se danas odrekne plaće od gotovo 16 tisuća kuna da bi rekao istinu - da vlada ništa ne radi kako bi spriječila ono o čemu je Index intenzivno pisao - da Hrvatska umire.
 
Prije tri mjeseca ipak govorio drugačije
 
No, treba primijetiti i da je Strmota prije tri mjeseca branio rad Ministarstva. Gostujući u RTL-u Danas, na pitanje ne bi li Ministarstvo trebalo raditi brže na demografskim mjerama, rekao je: "To ste trebali pitati sve vlade u zadnjih 20-30 godina jesu li trebali biti brži. Tek je godina dana mandata ove vlade i mislim da se radi punom parom što se tiče Ministarstva za demografiju. Predlažu se mjere koje nisu dirane 15-20 godina", rekao je tada Strmota. 
 
Novinari su ga danas podsjetili da se opet predstavljaju iste mjere kao i prije tri mjeseca, a Strmota očito više nije mogao braniti vladu i ministricu Murganić koja je ostala zatečena njegovim potezom. 
 
Jedan od Strmotinih projekata, koje je u studenom prošle godine predstavljao na Vijeću za demografsku revitalizaciju kojom je predsjedao sam premijer Plenković, bila je izmjena Zakona o doplatku za djecu, ali i produženje radnog vremena vrtića. 
 
U medijima je najavljivao kako će se u 2018. godini Ministarstvo fokusirati na sve mjere unutar Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama i izmijeniti taj zakon. Rekao je i da se razmišlja o uvođenju dječjeg doplatka za svu djecu te olakšati zaposlenim majkama na kojima je, govorio je Strmota, najveći teret.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.